Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Ministerka: Nekalé obchodné praktiky sa netýkajú len nás

Ministerka: Nekalé obchodné praktiky sa netýkajú len nás
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Nekalé obchodné praktiky, ktoré sú jednou z tém predsedníctva SR v Rade EÚ v oblasti agrorezortu, sa v EÚ netýkajú len Slovenska. Uviedla to dnes v Bratislave šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) na medzinárodnej konferencii Nadácie Antona Tunegu „Gazdovská konferencia“.

Problematika sa podľa jej slov týka snáď všetkých členských krajín EÚ.

„Výnimku, samozrejme, tvoria severské krajiny, kde obchodné reťazce nie sú v takom rozsahu, ako sú u nás. Aj to, že dnes na úrovni 20 členských krajín, v ktorých sa uvedená problematika upravuje, je dôvodom, prečo Slovensko ‚tlačí‘, aby sa vytvorila na riešenie problému spoločná európska legislatíva,“ priblížila Matečná.

Upozornila zároveň, že procesy vytvárania spoločnej legislatívy nie sú rýchlym procesom.

„Asi sa nedosiahne jej vytvorenie za pol roka. Budeme sa usilovať, aby si predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré príde po nás, maltské predsedníctvo, nekalé praktiky osvojilo ako svoju prioritu a pokračovalo v tejto téme,“ podčiarkla.

Podľa českého ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku sa nekalé obchodné praktiky uplatňujú aj na českom trhu.

„Napríklad výkupné ceny mlieka od farmárov v ČR za posledných 20 mesiacov poklesli o asi 30 %. Mliečne výrobky v obchodných reťazcoch, ak vôbec poklesli, tak sa znížili iba o 5 až 7 %. Je teda evidentné, že ten, kto je v najväčších stratách, sú poľnohospodári, pretože už ani potravinári, ani maloobchod preukázateľne v stratách nie je,“ dodal Jurečka.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments