Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pracovať v Oravskom Veselom môžu len siláci

Pracovať v Oravskom Veselom môžu len siláci
insert_photoOragro

Skupinu Oragro tvoria celkovo štyri podniky na Orave, Turci a východnom Slovensku, ktoré pravidelne dosahujú vysokú intenzitu výroby. V horších prírodných oblastiach dokážu každoročne dopestovať sedem ton obilnín z hektára.

„Čím severnejšie na Slovensku hospodárite, tým je dôležitejšie stihnúť agrotechnické termíny,” hovorí o recepte na nadpriemerné úrody Rastislav Závodný, konateľ spoločnosti.

Poľnohospodári z Liptova, Spiša, Horehronia, Kysúc alebo Oravy vedia, o čom hovorí. Kým rezačka kosí na jednej strane parcely posledné hektáre kukurice, druhá partia začína s prípravou pôdy na tej istej parcele pod sejbu obilnín.

„Pri stihnutí termínov naozaj nemôžete šetriť kapitál. Ak plánujete, že za deň aplikujete chemickú ochranu na 200-hektárov, nemôžete počítať, že za týždeň to bude 1 400hektárov, lebo v skutočnosti to je len polovica. V kľúčových operáciách ako je hnojenie, ochrana rastlín alebo príprava pôdy musíte mať dvojnásobné kapacity, ako je potreba podniku,” dodáva Rastislav Závodný.

Ďalším faktorom je dodržiavanie osevného postupu, kde je vylúčená sejba obilniny po obilnine. V podnikoch skupiny Oragro sú na ťažkých pôdach vítané najmä obilniny so silným koreňovým systémom ako raž alebo tritikale. Ľahšie pôdy patria klasickým zrninám, ale aj menej tradičným plodinám ako ostropestrec či ľan.

K výbornej intenzite dopomáha aj chov hovädzieho dobytka, ktorému sa venujú na Orave aj v Turci a vďaka tomu nechýba na parcelách organická hmota.

„Oproti roku 2014 sme vlani utŕžili za mlieko o 400-tisíc eur menej. Mať živočíšnu výrobu je kameň na krku, ale ani v týchto najťažších chvíľach, keď mlieko predávame za 23 centov, sme sa nerozhodli zrušiť chov. Profit z prípadného zrušenia živočíšnej výroby by sa po ekonomickom vyhodnotení rovnal takmer nule,” tvrdí konateľ.

Nákladové položky sú v Oragre častým predmetom skúmania. Aj z tohto dôvodu zaviedli zmeny, ktoré majú zásadne ovplyvniť využiteľnosť techniky. Všetky technologické linky od sejačiek až po pluhy nakupujú na 9-metrové zábery a ich násobky. Samozrejme, takúto „závesovinu” môže potiahnuť len riadny silák. V Oragre uprednostňujú pásové traktory vysokých výkonových tried. Podobne je to aj pri kombajnoch. Dva zo štyroch strojov sú na pásovom podvozku a ich denný výkon sa blíži k 40-tim hektárom.

Kombajny z Oravy dobre poznajú aj poľnohospodári na Žitnom ostrove. V južných oblastiach vypomáhajú až do začiatku žatvy vo vlastných podnikoch.

„Počty kombajnov postupne znižujeme a nahrádzame ich výkon menším počtom výkonnejších strojov. Dôvody je potrebné vidieť aj v cenách za služby. Ak nebudem porovnávať západoeurópske štáty, kde sú ceny, samozrejme, rádovo vyššie, tak aj v štátoch ako napríklad Rumunsko či Srbsko si na veľkých plochách účtujú štandardnú cenu 100 eur za hektár. Som veľmi zvedavý, kedy sa u nás zmení cena 45 až 55 eur za vymlátený hektár, ktorá pretrváva už roky, a priblížime sa reálnym nákladom,” pýta sa Rastislav Závodný.

O niečo lepšia situácia je v oblasti zberu krmovín. Oragro disponuje ôsmimi rezačkami, ktoré zväčša pracujú v službách. Tento rok bol v dôsledku rovnomerného rozloženia zrážok výnimočný. Krmoviny mali dostatok vlahy a preto sa stroje nezastavili ani počas letných prázdnin.

„Najväčšia brzda pri zbere kukurice je nedostatočne zabezpečený odvoz od rezačky. V službách denne robíme 80 vagónov rezanky a sme spokojní, ale na našom podniku štandardne robíme 200 až 250 vagónov. Je veľmi dôležité, aby sme technologickú linku zostavili tak, aby rezačka išla na plný výkon,” vysvetľuje rozdiely Rastislav Závodný.

Oragro ponúka poľnohospodárom aj ďalšie služby – rozmetanie maštaľného hnoja, lisovanie slamy, vakovanie krmív alebo príprava kŕmnych zmesí mobilnými miešarňami. Všetky činnosti sú pritom odskúšané vo vlastných podnikoch a preto poľnohospodár získava s ich službami vzácnu skúsenosť a profesionalitu.

Reportáž z ORAGRO, Oravské Veselé  je aj súčasťou ročenky Top Agro 2015/16, ktorá vyšla 27. októbra 2016. Na slávnostnom vyhodnotení súťaže Top Agro ju obdržali predstavitelia 100 najlepších poľnohospodárskych subjektov na Slovensku.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Oragro

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments