Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Ján Huba hľadí na rok 2016 cez pozitíva

Denne, alebo aspoň niekoľko ráz do týždňa aktualizovať portál zameraný na poľnohospodárstvo, nie je až tak zložité. Ťažšie obdobie prichádza v období Vianoc, keď sa v rezorte nič podstatné nedeje. Čitatelia očakávajú, že ak si aj medzi sviatkami kliknú na svoj web, získajú aktuálne informácie, na ktoré boli zvyknutí v predchádzajúcich mesiacoch – rokoch.

Pár dni pred Vianocami som preto oslovil pár priateľov, aby mi s aktualizáciou portálu poľnoinfo.sk pomohli. Všetci dostali rovnakú otázku, ako hodnotia rok 2016 a čo očakávajú v oblasti v ktorej pôsobia v nasledujúcich mesiacoch. Myšlienky Margity Štefánikovej, Milana Semančíka, alebo Rastislava Slocíka ste si na webe už mohli prečítať.

Oslovil som aj môjho menovca Jána Hubu. Roky vydáva populárne mesačníky Slovenský chov a Agromagazín, pracuje v Národnom poľnohospodárskom a potravinárskom centre, vdýchol život dovtedy pomaly umierajúcemu podujatiu Agrofilm a ešte stíha venovať svoju pozornosť na naše stredné odborné agrárne školstvo.

Aj keď sme pred rokmi na istej recepcii spolu hovorili dlhší čas večera a organizátorom podujatia pomohli so spotrebou suchého červeného vína, nenašli sme spoločných predkov. Asi je skutočne len náhoda, že obaja sme si našli v odvetví viacero aktivít, ktoré spája jedno. Majú za cieľ informačne obohatiť tých, ktorí vykonávajú najdôležitejšiu prácu na svete – dorábanie chleba.

V takomto širokom pohľade na rezort mi na moju otázku odpísal aj Ján Huba.

“Keďže prevládli negatívne prekvapenia, zameriam sa len na pozitívne. Prvým je, že sa v našom odvetví pomaly učíme spájať. Návrh novelizácie ústavy k téme pôda spojil SPPK, Agrárnu komoru, Vidiecku platformu i viaceré združenia agropodnikateľov, malých farmárov a vlastníkov pôdy.

Príklady ďalšie: Po prvýkrát som sa osobne zúčastnil prestížneho podujatia Top Agro. S Jurajom Hubom sme spolu diskutovali v priamom prenose televízie TA3 z Agrokomplexu, kde sme náš rezort prezentovali v pozitívnom svetle. Mám akýsi vnútorný pocit, že sa kreuje nové podhubie, z ktorého môže vyrásť niečo pozitívne.

Ako iniciátora témy Mladí v agrobiznise spred 7 rokov ma osobitne teší, že do projektu podpory mladých v rámci výzvy PRV sa prihlásilo viac ako 2-tisíc uchádzačov. Téma mladí sa stala výzvou i pre združenie AGRION a ďalšie subjekty. Obľúbili si ju naše odborné médiá i masmédiá.

A Slováci začínajú túžiť po kvalitných potravinách z rodnej hrudy. Spájanie síl, pritiahnutie mladých medzi nás a očarenie konzumenta domácou bezpečnou, kvalitnou, jedinečnou a chutnou produkciou. To by mali byť témy roka 2017.

Veľmi milá by bola príležitosť o rok skonštatovať, že vzrástol apetít po poznatkoch a inováciách z domáceho výskumu a „bažení“ po odborných informáciách všeobecne.”

Autor článku: Ján Huba a Juraj Huba
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments