Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

SPPK s veľkým znepokojením vníma negatívny vývoj

SPPK s veľkým znepokojením vníma negatívny vývoj
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora s veľkým znepokojením vníma negatívny vývoj zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Uviedol to predseda SPPK Milan Semančík.

„Pasívna obchodná bilancia sa nám každoročne od roku 1993 zvyšuje. Napríklad v roku 2015 padol rekord, keď sme dosiahli historicky najvyššie pasívne saldo na úrovni 1,096 miliardy eur. Žiaľ, zmena nenastane ani v roku 2016,“ zdôraznil.

Saldo ZO s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až september 2016 bolo podľa Semančíka totiž záporné, v hodnote 983,4 milióna eur. V medziročnom porovnaní sa dokonca zvýšilo o 33,9 %.

„A nič nenaznačuje, že by sa na konci roka 2016 mala situácia zlepšiť, práve naopak,“ poznamenal.

„V negatívnej obchodnej bilancii dominuje najmä fakt, že dovážame zo 60 % tie výrobky, ktoré sme si v minulosti vedeli vyrobiť my doma na Slovensku,“ upozornil.

Pripomenul, že podľa tzv. zelenej správy, ktorá hodnotila rok 2015, v obchode so spracovanými agrovýrobkami (výrobky s vyššou pridanou hodnotou) Slovenská republika za sledované obdobie dosiahla zápornú obchodnú bilanciu. Vo vývoze prevládali výrobky s nižšou pridanou hodnotou na rozdiel od dovozov, kde prevládali výrobky s vyššou pridanou hodnotou.

„V zelenej správe sa doslova píše, že tento trend môže pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, čo sa môže nepriaznivo odzrkadliť na ďalšom negatívnom vývoji salda obchodnej bilancie,“ dodal predseda SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
marcel sako
marcel sako
3. január 2017 23:18

Saldo by bolo plusové ak by sme vyviezli teoretikov z PPA a MP a doviezli kvalitních odborníkov.

jm
jm
4. január 2017 13:38

V roku 1993 došlo k rozpadu ČSFR. Ono stačí porovnať dnešné výsledky či už potravinové, poľnohospodárske alebo aj lesné hospodárenie , výrobu a spracovanie oboch krajín.Bolo by dobré prestať osočovať či už prvovýrobu alebo spracovateľov a robiť z ních neschopákov. Ono totiž ani sto neschopných inštitúcií nevzkriesi tak rozbitý mechanizmus… Celý komentár »

:"
:"
5. január 2017 14:49

jm MP ani SPPK tvojmu mlieku zrnu či ošípanému hodnotu něpridá a ani za těba vlastnému občanovi něpredá !!Preto im ta predpoveě že sa nič nězmení ani v dalších rokoch presně vyjdě!!

jm
jm
5. január 2017 22:00

:“postačilo by ponechať viac možností pre farmára a nie ho oklieštiť ako opicu v klietke ktorá okrem podaného krmiva nič nesmie ziesť lebo výstražná tabuľa čiže zákon to nepovoľuje .Asi tak nejak to vnímam ja.S L O B O D A rozhodovať o svojom podnikaní a nie byť fackovacím panákom.Ako… Celý komentár »

:"
:"
6. január 2017 14:24

A čo také ti chýba od tej zlej EU??Veď dobre ta prefackovala miliardami za ůdaje z ušných známok!Tak čo eště? Taký kľud tu bol !!Už sa minuli?Teraz ťa znova prefackuje miliardami ak mlieko omezíš no ně je to skvelé?

Anonym
Anonym
6. január 2017 17:57

Treba si precitat clanok na sme.sk, kde su agrodotacie. Toto uz Matecna nerozchodi.