Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Slovenskí včelári nestíhajú pokrývať spotrebu medu

Slovenskí včelári nestíhajú pokrývať spotrebu medu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

a Slovensku stúpa spotreba medu a to až tak, že slovenskí včelári nestíhajú pokrývať dopyt po ňom. Uviedol to predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál. Preto Slovensko musí med dovážať aj zo zahraničia, napríklad z Číny, Argentíny či Mexika. Ročne sa ho tak na Slovensko príde 3500 až 4000 ton.

Keď v roku 2004 štatisticky na obyvateľa bola spotreba medu štvrť kilogramu, tak v roku 2015 je to podľa Gála 1,2 kilogramu.

„V roku 2004 sme mali prebytok medu až do roku 2010, hľadali sme cesty ako med vyviesť, aby ho včelár speňažil,“ priblížil Gál.

V roku 2010 sa situácia otočila a odvtedy Slovensku chýba ročne 3500 až 4000 ton. Včelári sa podľa jeho slov snažia rozširovať svoje včelstvá či meniť technológie, ale aj podporovať nových záujemcov o toto povolanie. Záujem o včelárenie sa podľa Gála zvyšuje najmä u strednej a staršej generácie.

Na Slovensku je aktuálne približne 17.000 včelárov a 270.000 včelstiev. Čísla sa v minulosti pohybovali na úrovni okolo 400.000 včelstiev. Tento pokles podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (nom. SNS) súvisí napríklad s namáhavosťou tohto remesla.

„Keďže sme preklenuli nejaké dvadsaťročné obdobie, kedy včelárstvo bolo na vysokej úrovni na Slovensku a 400.000 včelstiev pred 20 rokmi hovorí o niečom. Mali sme tu aj pestrejšie polia, dnes máme v podstate monokultúrne polia, pastva pre včely je veľmi zlá,“ dodala.

Ministerka dnes prišla propagovať slovenský med medzi žiakov na Základnej škole Tbiliská v bratislavskej Rači v rámci podujatia Medové raňajky. Matečná považuje slovenský med za jeden z najkvalitnejších na svete. Svedčí o tom podľa nej množstvo ocenení na medzinárodnej scéne.

„Nakupovať z dvora nakupovať u známych včelárov je to, čo odporúčam všetkým spotrebiteľom na Slovensku,“ dodala.

Medové raňajky organizuje Združenie Slovenská včela a Slovenský zväz včelárov. Pôvodná myšlienka propagácie včelárstva vzišla zo Slovinska. Cieľom medových raňajok je ponúknuť deťom tradičné zdravé potraviny domáceho pôvodu. Ďalším z cieľov je upozorniť nielen deti, ale aj širokú verejnosť na dôležitosť raňajok a zdravého stravovania vôbec. Medové raňajky sa v roku 2016 uskutočnili na materských a základných školách po celom Slovensku. Zúčastnilo sa ich viac ako 1500 detí.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
A.K.
A.K.
11. január 2017 23:01

Vo výzve 6.1 pre mladých farmárov bol vytvorený priestor aj pre včelárov.
Bolo by možno vhodné vytvoriť z týchto žiadateľov samostatnú skupinu a podporiť ich aj napriek nižšej bodovej hodnote.

Anonym
Anonym
12. január 2017 12:42

Ono asi nestačí, že terajší výkvet odvetvia nemá stále dosť, lebo stále sa niečo nájde, či veľa vody, či veľa slnka, či veľa mrazu, či veľa mlieka a tak dokola stále sa nájde niečo čo treba zachraňovať. A teraz málo medu, najhoršie, že už by sa na tom chcela zviesť… Celý komentár »

jm
jm
12. január 2017 13:39

Ono je dobré že vôbec kompetentný si dokážu určité veci vôbec všimnúť.To asi všetko musí padnúť na hubu a potom za zvláštnych podmienok začnú podporovať rozbitý sistém.Samozrejme najviac sa újde v tak ťažko vypracovanom sistéme opäť vopred určeným žiadateľom.

Anonym
Anonym
13. január 2017 14:20

No to by si chudaci vcelari dali. Za Ficovej ery su vsetky subvencie len cista tunelarcina. S podporou odvetvia to nema uz nic spolocne.