Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

Agrorezort zhodnotil slovenské predsedníctvo

Agrorezort zhodnotil slovenské predsedníctvo
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - budova Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli

Medzi najväčšie priority Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ patrila snaha o posilnenie postavenia poľnohospodára v potravinovom dodávateľskom reťazci, boj proti nekalým obchodným praktikám a taktiež rybárska politika. TASR o tom informovala Zuzana Peiger Ačjaková z odboru komunikácie a marketingu rezortu.

Ministerstvo venovalo značné úsilie posilneniu postavenia poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci.

„V Bratislave sme zorganizovali začiatkom predsedníctva konferenciu, ktorej výsledok viedol k následnej diskusii na neformálnom zasadnutí ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo. Slovenskej agrárnej diplomacii sa pod vedením ministerky Gabriely Matečnej (nom. SNS) na poslednom zasadnutí Rady pre poľnohospodárstvo a rybárstvo (AGRIFISH) v decembri podarilo dosiahnuť prijatie záverov Rady o posilnení postavenia poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci a boji proti nekalým obchodným praktikám,“ uviedla pričom zdôraznila, že členské štáty sa po prvý raz jednohlasne prihlásili k potrebe riešenia nekalých obchodných praktík prostredníctvom legislatívnych a nelegislatívnych opatrení na európskej úrovni.

Peiger Ačjaková taktiež informovala o tom, že aj zásluhou slovenského predsedníctva Rada ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo prvýkrát po šiestich rokoch schválila kvóty pre hlbokomorský rybolov jednohlasne.

Zámerom predsedníctva bolo sledovať aj situáciu na trhu s poľnohospodárskymi komoditami.

„Na zasadnutí Rady AGRIFISH v júli predstavila Európska komisia nový balík pomoci pre sektor mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov formou podpory na súkromné skladovanie, úpravy verejnej intervencie a formou priamej pomoci. Balík bol na jeseň implementovaný delegovanými aktmi. Situácia sa aj vďaka podpore stabilizovala,“ konštatovala.

Agrorezortu sa podľa nej podarilo pripraviť a prijať spoločné pozície EÚ na zasadnutia medzivládnych multilaterálnych organizácií a zaujať jednoznačný postoj k aktuálnemu vývoju v medzinárodnom dialógu o lesoch.

„Témou implementácie stratégie EÚ pre lesy sa zaoberali generálni riaditelia zodpovední za lesy v EÚ na neformálnom zasadnutí v Bratislave v novembri. Na záver zasadnutia prijali tzv. Bratislavskú deklaráciu o lesoch, ktorej ambíciou je usmernenie procesu ďalšej implementácie stratégie,“ uviedla.

V oblasti zjednodušenia spoločnej poľnohospodárskej politiky v nadväznosti na aktivity predsedníctva Európska komisia prehodnotila účinnosť uplatňovania ekologizačných opatrení od roku 2018.

MPRV SR uviedlo pred začiatkom predsedníctva pre TASR, že si v oblasti poľnohospodárstva stanovilo tri priority – postavenie poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci, zjednodušenie spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ a udržateľné hospodárenie v lesoch.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - budova Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments