Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Podporujú návrh zriadenia Národného katalógu potravín

Podporujú návrh zriadenia Národného katalógu potravín
insert_photo

Potravinári vítajú a podporujú návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý spúšťa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Podpora čerstvých, regionálnych potravín je podľa nej alfou a omegou, ktorá môže zlepšiť odbyt slovenských potravín smerom k spotrebiteľom. Národný katalóg potravín má skrátiť dodávateľský reťazec. Má eliminovať potraviny, ktoré nemajú plnohodnotnú výživovú hodnotu, zvýšiť kvalitu stravovania, obnoviť vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v rámci regiónov, jednoducho zabezpečiť, aby lepšie fungoval trh s čerstvými potravinami, čím sa zabezpečí adresnejšia podpora čerstvých regionálnych potravín.

Je dôležitou správou, že do štruktúry Národného katalógu potravín sú zahrnuté skupiny tých komodít a potravinárskych výrobkov, ktoré sú najdôležitejšie pre naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Ide napríklad o kategóriu mäsa jatočných zvierat, hydiny, vajec, mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov, tukov a olejov, pekárenských a mlynárenských výrobkov, cukru, medu, nápojov, ovocia a zeleniny (v čerstvom a spracovanom stave) a ďalšie. Z Národného katalógu potravín budú vyberať napríklad nemocnice, školy, škôlky, väznice, armáda, polícia či ministerstvá.

Na príprave Národného katalógu potravín sa podľa Holéciovej bude intenzívne pracovať počas prvého polroka 2017. Úvodná diskusia Výskumného ústavu potravinárskeho a potravinárskych firiem združených v Únii potravinárov Slovenska a SPPK sa uskutočnila už 12. januára 2017. Potravinári priniesli viacero podnetov, ktoré by sa mohli zapracovať do konkrétnej podoby katalógu.

Na rad teraz prichádza diskusia aj na úrovni legislatívy a neskôr v neposlednom rade aj cielené mediálne a marketingové aktivity, ktoré by počas najbližších mesiacov, už po vytvorení definitívnej podoby Národného katalógu potravín, pomohli zviditeľniť túto myšlienku a ktoré by prispeli k osvojeniu si tohto účinného nástroja na podporu odbytu čerstvých slovenských regionálnych potravín najmä samotnými nákupcami, teda školskými jedálňami, nemocnicami, ministerstvami, väznicami či armádou.

Únia potravinárov Slovenska a SPPK návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, podporujú.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments