Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Reakcia agrorezortu na kritiku SaS

Reakcia agrorezortu na kritiku SaS
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovensko po dvoch rokoch od štartu čerpalo eurofondy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na úrovni menej ako 1 %.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR od marca tohto roka zásadným spôsobom reštartovalo fungovanie celého operačného programu a od začiatku novembra spustilo šesť eurofondových výziev v hodnote 416 miliónov eur. Uviedla to Zuzana Peiger Ačjaková z odboru komunikácie a marketingu MPRV v reakcii na dnešné vyjadrenia opozičnej strany Sloboda a solidarita (SaS).

Predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásili, že situácia v čerpaní eurofondov na Slovensku je tak zlá, ako ešte nikdy nebola. Jednotlivé výzvy stoja, nedodržiavajú sa ich harmonogramy a fondy sa nečerpajú. Najabsurdnejšia situácia je podľa SaS práve na agrorezorte.

Podľa Peiger Ačjakovej však do štartu čerpania IROP vložilo MPRV maximum síl a podarilo sa mu dobehnúť niekoľkoročné meškanie, a to aj vďaka profesionalite celého tímu, ktorý sa na tom podieľal.

„Kritika práce ľudí na ministerstve zo strany SaS je teda absolútne neoprávnená, nekompetentná a dehonestuje kvalitnú prácu štátnych úradníkov,“ konštatuje v stanovisku rezortu.

Zároveň zdôraznila, že na MPRV nedochádza k žiadnemu konfliktu záujmov. Generálny riaditeľ sekcie programov rozvoja vidieka MPRV Marek Mitošinka, ktorého pôsobenie SaS kritizuje, bol vybraný ako špičkový odborník s 15-ročnými skúsenosti v oblasti eurofondov.

„Aj vďaka jeho odbornosti a skúsenostiam zo súkromného sektora dokázal za niekoľko mesiacov kompletne naštartovať celý operačný program. V konflikte záujmov nijako nie je a nikdy ani nebol,“ podčiarkla Peiger Ačjaková.

Pripomenula, že na výbere poradenskej firmy Deloitte sa nijako nepodieľal, keďže toto obstarávanie realizovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR ešte v roku 2014. Rezort pôdohospodárstva tak túto zmluvu už zdedil z minulosti. Na novej výzve na podporu materských škôl spoločnosť Deloitte vôbec nepracovala, upozornila Peiger Ačjaková.

„Od vzniku Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, teda od 1. júna 2016 do 13. januára 2017, došlo k nárastu čerpania o 569 miliónov eur. Z 1,32-% čerpania sme sa dostali na úroveň 5 %, čo je viac ako 300-% nárast,“ vyčíslila riaditeľka komunikačného odboru úradu Janka Burdová.

Podpredsedníčka SaS Lucia Nicholsonová tvrdí, že najabsurdnejšia situácia pri eurofondoch je na MPRV, kde ešte za predchádzajúceho ministra Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) podpísali s Deloitte realizačnú zmluvu za 6,6 milióna eur. Problém je podľa nej aj v tom, že programu IROP šéfuje na ministerstve Marek Mitošinka, ktorý pracoval do konca roku 2015 pre túto spoločnosť ako poradca.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
22. január 2017 12:22

:-DDDDD Paneboze, to su zvasty. A chlapik ma 15-rocne skusenosti v oblasti eurofondov. Ved tolko v EU ani nie sme. To aspon vidno, ze co slovo, to klamstvo.