Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Iniciátori výstavy Agrosalón sa veľtrhu nezúčastnia

Iniciátori výstavy Agrosalón sa veľtrhu nezúčastnia
insert_photopluska.sk

Členovia Agrion – Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky SR sa nezúčastnia na tohtoročnej výstave Agrosalón na nitrianskom výstavisku. Dôvodom je, že sa zástupcovia agrokomplexu Národného výstaviska, štátny podnik Nitra nedohodli v stanovenom termíne so zástupcami Agrionu na podmienkach účasti na výstave. Ďalším problémom bola skutočnosť, že výstavisko prenajalo novému vystavovateľovi výstavné plochy, ktoré v predchádzajúcich ročníkoch Agrosalónu obsadzovali členovia Agrionu.

„Dotknutých bolo päť našich členských spoločností, ktoré v pavilóne dlhodobo vystavovali. Takáto situácia je vo výstavníctve neštandardná a vždy sa prednostne oslovujú spoločnosti, ktoré na plochách vystavovali na ostatnom ročníku. Problémom boli aj nerovné cenové podmienky, ktoré výstavisko ponúkalo našim členom,“ pomenoval dôvody rozhodnutia Agrionu riaditeľ sekretariátu Juraj Huba.

Členovia Agrionu obsadzovali v minulých ročníkoch výstavy približne 70 % výstavných plôch. Ich výpadok spôsobí štátnemu podniku výpadok tržieb v objeme niekoľko stotisíc eur, tvrdí Huba.

Riaditeľ výstaviska Mário Dinga však skonštatoval, že výrazný odklon od plánu tržieb nepredpokladá.

„Keď nepríde jeden vystavovateľ, nahradí ho iný. Dokonca sme presvedčení, že výstave to môže pomôcť, lebo návštevníci uvidia aj niečo iné, ako v predošlých ročníkoch.“

Podľa jeho slov je Agrion profesijné združenie a nie vystavovateľ.

„My sme mali aj v predošlých ročníkoch uzavreté zmluvy s vystavovateľmi. Aj teraz sme opakovane kontaktovali vystavovateľov, ktorí sú zároveň členmi Agrionu,“ povedal.

Podľa informácie Hubu z 50 výrobcov a predajcov poľnohospodárskej techniky, ktorých Agrion združuje, sa na výstavu doteraz prihlásil jediný.

„Zvrátiť situáciu v období, keď do výstavy zostávajú necelé dva mesiace, je takmer nemožné. Členovia Agrionu zrušili rezervácie moderných strojov a technológií u zahraničných výrobcov,“ tvrdí Huba.

Výstavisko sa s Agrionom nedokázalo dohodnúť ani na cenách.

„Predstava Agrionu bola nezlučiteľná s našimi obchodnými podmienkami,“ tvrdí Dinga.

Podľa Hubu však Národné výstavisko cenovo i priestorovo zvýhodnilo jediného vystavovateľa, ktorému prenajalo celý jeden pavilón.

„Podľa podpísanej zmluvy si táto firma u nás prenajala 3600 štvorcových metrov vnútornej plochy na Agrosalóne a 7000 štvorcových metrov vonkajšej plochy na Agrokomplexe, pričom nám bude zabezpečovať aj sprievodný program. Ak si združenie Agrion myslí, že nám bude diktovať, ako my máme uzatvárať zmluvy s tretími osobami, tak je na omyle,“ povedal Dinga.

Z uzatvorenej zmluvy vyplýva, že Agrotrade Group zaplatí Agrokomplexu za prenájom haly počas Agrosalónu 42.000 eur, za prenájom voľnej plochy na Agrokomplexe jedno euro. Zároveň zabezpečí počas Agrokomplexu sprievodný program v hodnote 40.000 eur.

„Z toho je zrejmé, že cena za štvorcový meter plochy počas Agrosalónu vychádza na 11 eur, pričom Agrionu ponúklo výstavisko v novembri minulého roka cenu 33 eur za meter štvorcový a zľavu 12 %. Je tiež veľmi neštandardné, aby súkromná spoločnosť zabezpečovala výstavisku sprievodný program za 40.000 eur. Na svetových výstavách zabezpečujú sprievodný program profesijné združenia, výskumné ústavy, alebo univerzity,“ poznamenal Huba.

Špecializovaná výstava poľnohospodárskej technicky Agrosalón mala svoju premiéru na nitrianskom výstavisku v roku 2007 a jej založenie inicioval práve Agrion. Agrosalón má dvojročnú periodicitu. Agrion aj Národné výstavisko nevylučujú spoluprácu v ďalších ročníkoch.

„Veríme, že vzťahy sa podarí obnoviť a na budúcich výstavách budeme spolupracovať ako rešpektovaní partneri,“ povedal Huba.

„Čo však vieme už dnes povedať, je fakt, že na Agrosalóne 2019 sa budeme usilovať zachovať rozloženie jednotlivých vystavovateľov z tohtoročnej výstavy,” skonštatoval Dinga.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: pluska.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
19 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Lada Debnárová
Lada Debnárová
3. február 2017 17:36

Takže Agrosalón môžu pokojne premenovať na “Agrotrade akcia”…či?

jaro
jaro
3. február 2017 21:44

Slovenská Klasika, keď je niečo dobré, nemôže to fungovať viac ako pár rokov………..

kuko
kuko
3. február 2017 22:23

Takže pán Huba nedostane svoje prašule – percento z podielu a teraz nevie čo so sebou.

Eva
Eva
3. február 2017 23:41

Kuko, si na obrovskom omyle! Pán Huba je naozaj rozumny človek a členovia Agrionu mu dali plnú dôveru pri jednaní s vedením Agrokomplexu. Je to neskutočná škoda pre všetkych zainteresovanych, že sa nedokázali dohodnút. Zaniká nám pred očami dlhoročne vysoko prosperujúca vystava.

jm
jm
4. február 2017 2:21

Pán Huba by sa mal zamyslieť nad sebou,ako osobou.
Čo je dôležitejšie ,informovať ,alebo podsúvať svoje záujmi.
Táto stránka je v skutku chorá ako to napísal raz jeden respondent.

kuko1
kuko1
4. február 2017 8:02

Eva – o tom silno pochybujem, že je rozumný. Rozumný človek príde do obchodu a keď nedostane svoju predstavu o zľave, tak ide preč a nevypisuje v médiách aká krivda sa mu stala.

agrisato
agrisato
4. február 2017 8:32

JM, vôbec si nemyslím, že je táto stránka chorá! Žiaľ, je to jediné miesto,kde si môžu ľudia povedať svoj názor na vec. Pretože verejne sa boja , a tak si to odnesie u pánov prevádzkovateľ ! A ten je kto?…

tono
tono
6. február 2017 6:14

“jm” je hádam najčastejší prispievateľ v rámci diskusií na tejto stránke, ak je v skutku chorá táto stránka, tak chorý je aj on, či sa mýlim ?

mid
mid
6. február 2017 8:32

Agrotrade Group je takmer štátny podnik s napojením na štátne zákazky a ľudí, Agrokomplex je čistý štátny podnik, takže netreba sa ničomu čudovať. Výstavisko agrokomplex veľmi dlhé roky poriadne neinvestovalo do výstaviska, zastaralé vybavenie, priestory, služby – ich ceny sú však také na svetovej úrovni. /za 1 m2 prenájmu na… Celý komentár »

technik
technik
6. február 2017 9:06

Vážení páni kuko, tono a jm, za prvé, ak je nejaká stránka chorá tak na ňu kašlem, nenavštevujem ju a už vôbec na nej nediskutujem, ale vy si asi potrebujete do niekoho kopnúť a uraziť ho a do krčmy sa bojíte. Ale teraz k veci, som člen AGRIONu teda viem… Celý komentár »

patriot
patriot
6. február 2017 15:25

pre pana Prof.Jecha, pre pana Dingu.
chodte spolu na vino a nalejte si ho ciste… nevylievajte dietatko z korytka.
Rokujte.Zober Janko zo zahrady tri pruty -svatoplukove -ide aj Agrionu aj AX-u o tu istu vec.dokazes to zvratit a mnohi z nas ti budeme povdacni.Nehrajme sa na urazenych…prehravame vsetci,

jm
jm
6. február 2017 15:35

je to tvoj názor a ja ho beriem

Anonym
Anonym
6. február 2017 18:59

Toto je len alibistická póza od predajcov ako sa zbaviť nadmernej nákladovej položky na výstavu, keby to bolo len na nich tak tam ani nechodia, tie naklady nie su kompenzované takým predajomaby to bolo pre nich rentabilny a tak nasledne premietnu naklady na vystavu do predejnej ceny, ktorá je aj… Celý komentár »

Veron
Veron
7. február 2017 10:28

Vazena pani/ Vazeny pan “kuko” a “jm”, ak sa chce rozumny clovek verejne vyjadrit na nejaku temu, naskor si pozistuje relevantne informacie podlozene FAKTAMI, ktore potom prezentuje. Vo Vasich prispevkoch som nenasla ani len naznak vyssie uvedeneho. Ak si stale stojite za Vasimi vyrokmi, dolozte fakty a az potom ma… Celý komentár »

Anton
Anton
7. február 2017 14:26

Profesné združenia sú pre stabilitu a rozvoj mimoriadne dôležité. Jednotlivec, alebo súkromná firma nikdy nedokáže zastávať záujmy a potreby na ktorých sa dokáže zhodnúť väčšina tak, ako združenie. Preto by stanovisko Agrionu malo byť akceptované ako postoj, ktorý vznikol v záujme dovozcov a predajcov poľnohospodárskej techniky a v záujme toho,… Celý komentár »