Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

AKTUALIZOVANÉ (12.2.2017) Komisia otvára diskusiu k budúcnosti SPP

AKTUALIZOVANÉ (12.2.2017) Komisia otvára diskusiu k budúcnosti SPP
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Modernizácia a zjednodušenie spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), jednej z dlhodobých politík Európskej únie, umožnia primeranejšiu reakciu na aktuálne sociálne, politické, environmentálne a hospodárske výzvy.

Európska komisia otvorila trojmesačnú verejnú konzultáciu, ktorá predstavuje prvú fázu modernizácie a zjednodušenia spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP).

Doručené príspevky podporia prácu Komisie pri určovaní priorít poľnohospodárskej politiky v budúcnosti. Zmodernizovaná a zjednodušená spoločná poľnohospodárska politika by ponúkala odpovede na kľúčové otázky, ktorým poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti čelia, a zároveň by bola prínosom z hľadiska priorít politiky Komisie (predovšetkým v oblasti pracovných miest a rastu), udržateľného rozvoja, rozpočtu zameraného na výsledky, zjednodušenia a subsidiarity.

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan oznámil otvorenie konzultácií a vyhlásil:

„Dnes podnikáme ďalšie kroky zamerané na modernizáciu a zjednodušenie spoločnej poľnohospodárskej politiky pre 21. storočie. Touto verejnou konzultáciou ponúkame všetkým zainteresovaným stranám a iným záujemcom o budúcnosť potravín a poľnohospodárstva v Európe možnosť zapojiť sa do formovania politiky pre všetkých ľudí v Európe. Poznatky z tejto konzultácie sa priamo premietnu do plánu budúcej spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorú predseda Juncker ohlásil v decembri. Spoločná poľnohospodárska politika už každému európskemu občanovi prináša nezanedbateľné výhody z hľadiska potravinovej bezpečnosti, životaschopnosti vidieckych oblastí, vidieckeho životného prostredia a prínosu v oblasti riešenia problému zmeny klímy. Som si istý, že má potenciál priniesť ešte omnoho viac, ak zostavíme pre ňu nový plán, vďaka ktorému ju zlepšíme, oživíme – a, samozrejme, budeme primerane financovať.“

Verejná konzultácia bude prebiehať počas 12 týždňov, počas ktorých budú mať poľnohospodári, občania, organizácie a všetky zainteresované strany príležitosť vyjadriť sa k budúcnosti spoločnej poľnohospodárskej politiky. Komisia využije vstupy z konzultácie pri koncipovaní návrhu oznámenia, ktoré sa má predložiť do konca roka 2017 a ktoré bude obsahovať závery o súčasnom fungovaní spoločnej poľnohospodárskej politiky a potenciálne politické možnosti do budúcnosti, ktoré budú založené na spoľahlivých dôkazoch.

Výsledky verejnej konzultácie sa uverejnia online a komisár Hogan ich predstaví na konferencii v Bruseli v júli 2017.

Prepojenie na dotazník: DOTAZNÍK.

Doplnené 12.2.2017: Dotazník bol pôvodne uvedený len v nemeckom, anglickom a francúzskom jazyku. Neskôr pribudli aj iné jazyky, vrátane slovenčiny. 

Súvislosti

Spoločná poľnohospodárska politika, spustená v roku 1962, je jednou z najdlhodobejších politík EÚ. V priebehu rokov sa vyvíjala podľa potrieb meniacich sa poľnohospodárskych trhov. Hoci posledné reformy prebehli len v roku 2013, odvtedy sa zaznamenalo viacero zásadných trendov, na ktoré spoločná poľnohospodárska politika musí účinnejšie reagovať: príkladom je zvýšená neistota na trhu a klesajúce ceny, nové medzinárodné záväzky v oblasti zmeny klímy a udržateľný rozvoj.
Vzhľadom na tieto a iné výzvy je potrebné spoločnú poľnohospodársku politiku zmodernizovať a zjednodušiť s cieľom ešte viac zredukovať administratívnu záťaž, a ešte viac ju priblížiť k ostatným politikám EÚ, aby sa maximalizoval jej prínos k 10 politickým prioritám Komisie, cieľom udržateľného rozvoja a Parížskej dohode o zmene klímy.

Autor článku: Tlačová správa Európska komisia
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
20 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Filip K.
Filip K.
5. február 2017 19:04

Musíme sa skoordinovať, komisár Hogan na tlačovej konferencii sľúbil, že zohľadnia každú odpoveď na dotazník. Bez komôr a zväzov to však nepôjde..!

Pišta
Pišta
5. február 2017 21:15

Ďalšie nezmysly. kedy začneme už ľudia konečne rozmýšľať? Aká spoločná poľnohospodárska politika? To je to, že všetci poľnohospodári majú a budú mať rovnaké podmienky? Že kvalita bravčovej paštéty bude pre nemecký trh taká istá ako pre slovenský trh? To snáď nemyslite vážne. Keď chcete spoločnú poľnohospodársku politiku, navozte si medveďov,… Celý komentár »

Filip K.
Filip K.
5. február 2017 22:26

Pišta, nie je to celkom tak, ako píšeš. V krajinách, kde farmy majú od 30 do 100 ha, a tak podobne, sa farmári pozerajú na tie naše – ako na čiernu dieru, kde miznú priame platby. Možno majú pravdu, možno nie. O tom to celé je, treba vyjadriť svoj (náš)… Celý komentár »

jm
jm
5. február 2017 22:42

Je až neuveriteľné koľko úprimnosti je v tom článku. No len naivný blbec uverý tomu že sa niečo z toho aj splní. Totiž aj pri vstupe sme verili ,že sa slovenský farmár dorovná podporou svojím kolegom zo starej Únie. Ani rok 2020 to nebude .Ja sa preto pýtam .Do kedy… Celý komentár »

Pišta
Pišta
6. február 2017 6:08

A kto pôjde vyjadriť názor za Slovensko? Matečna? Danko? Kožuch? Jahnatek? Figel? Fico? Ľudia bez názoru a vízie. Figúrky na špagátikoch. Dotácie nezrušia nikdy, lebo všetci vedia, ako ľahko sa dá z nich uliať. A to je jedno či na Slovensku, Nemecku, Rakúsku. Poľsku… Celá filozofia dotácií je zlá. Je… Celý komentár »

Anonym
Anonym
6. február 2017 6:12

jm nauč sa pravopis!V 11ich riadkoch máš 5 pravopisných chýb. To je úroveň!?

Filip K.
Filip K.
6. február 2017 7:59

Pišta, pokiaľ tomu správne rozumiem, verejná konzultácia nie je o tom, že slovenských poľnohospodárov bude v Bruseli – v tejto fáze – obhajovať niektorí z tých, ktorých si vymenoval. V tejto chvíli “ide” každý sám za seba. Stačí vyplniť dotazník, prepojenie naň je zverejnené pod článkom.

jm
jm
6. február 2017 16:22

V čom vidíš väčší problém v pravopise alebo vo vyjadrení osobného názoru.Asi ti viac vadí ,že človek ako som aj ja nepíše same hurá len tak ďalej ,ste úžastný a tak podobný názor.Asi patrím skôr k štúrovcom.No čo už. Na rozdiel sa dokážem pod svoj článok naopak podpísať a nezamieňam… Celý komentár »

jm
jm
6. február 2017 16:28

PS.Keď neberiem do úvahy tých pár prispievateľov ktorých zrátam na prstoch dvoch rúk.

G.S.
G.S.
6. február 2017 18:29

Názor tých, ktorí nesúhlasia komisiu nezaujíma. Už vôbec ju nezaujíma názor ľudí okrem Nemecka, Francúzska a Británie. Už len to, že použité jazyky sú len DE,FR a EN vraví o všetkom. Komisia pokojne ignoruje petície s 2 mil. podpisov, takže si veselo vytrú … aj s akýmkoľvek naším názorom, ak… Celý komentár »

Pišta
Pišta
7. február 2017 0:46

Ľudia boží, ten dotazník som si všimol až po upozornení, a žasnem nad tým, že čo to je?? Po prvé, aký debil niečo takéto vymyslel a po druhé aký väčší debil tomu uverí :))) Že cez nejaký anonymný dotazník sa ide robiť spoločná poľnohospodárska politika a niekto to bude aj… Celý komentár »

Filip K.
Filip K.
7. február 2017 18:54

Pišta, nie si sám, kto si kladie podobné otázky ako Ty. Myslím si však, že zaujať “polohu mŕtveho chrobáka” je to najhoršie, čo môžeme urobiť. Prečo si to myslím? Nuž dotazník určite vyplnia – a dovolím si tvrdiť, že organizovanie – všetci, ktorým ležia “na srdci” vtáčie územia, všetci samozvaní… Celý komentár »

SHR Vörös ml.
SHR Vörös ml.
9. február 2017 10:27

Žiaľ, musím podotknúť, že kým slovenská ale aj zahraničná agropolitika bude založená na dotáciách, resp. na vyplácaniach priamych platieb, tým sa len budeme vznášať dole prúdom ako pominulé roky. Žiaľ, treba podotknúť, že sa tu nachádzajú aj posadnutí ľudia, hľadajúci chyby ostatních a ani si nevedia predstaviť aktuálny stav nie… Celý komentár »

Bully
Bully
10. február 2017 2:32

Tomu, čo mama nepovedala jeho meno a tak ho nevedel ani napísať pod svoj príspevok, chcem povedať len toľko, že ak si si našiel čas na síce pravdivé, ale aj úplne zbytočné a nerozumné pripomienky o gramatike jm, nájdi si čas na vyplnenie dotazníka. Lebo to si isto nespravil! Treba… Celý komentár »

jm
jm
10. február 2017 8:00

Len krátky dodatok.Ľudia ktorý majú svoj názor a mohol by istým spôsobom pomôcť ak by ho mal kto aj zaregistrovať odporúčam .Píšte a nedajte sa zaskočiť s názorom istého individua nie gramatika ale názor je potrebné posunúť ostatným .Ak mlčíme znamená ,že sme spokojný. Ale v skutku vyhráva protistrana nie… Celý komentár »