Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Ovocinárov trápi klesajúca výmera a nedostatok pracovníkov

Ovocinárov trápi klesajúca výmera a nedostatok pracovníkov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Prudký pokles výmery pôdy pre ovocinársku produkciu, nedoriešené vlastnícke vzťahy k pôde, ale aj nedostatok pracovných síl sú hlavnými problémami slovenských ovocinárov. Taktiež nedokonalá legislatíva a nedostatočná pomoc zo strany štátu sú brzdou oživenia produkcie ovocia na Slovensku. Uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predseda Únie ovocinárov Slovenska Marián Varga.

„Razantne klesajú výmery ovocných sadov. Kým v minulosti tie výmery boli 16 až 19.000 hektárov, dnes máme evidovaných 6,5-tisíca hektárov a z toho produkčných je len asi 3,5-tisíca hektárov. Ostatné ovocné sady sú bez trhovej produkcie. Sú to takzvané ovocné sady, ktoré možno dodávajú nejaký kyslík, alebo dodávajú nejaký ráz krajiny, ale neprodukuje sa v nich ovocie,“ povedal Varga.

Podľa jeho slov Slovensko má v rámci Európy jedny z najvhodnejších pôdno-klimatických podmienok na pestovanie ovocia. Ročná produkcia dosahuje 50.000 ton, čo je však len tretina z ročnej spotreby. Zvyšok sa dováža. Podľa Vargu by zvýšeniu produkcie výrazne napomohlo rozšírenie pestovateľských plôch o 5000 hektárov, čo by významne ovplyvnilo nielen produkciu, ale aj zamestnanosť.

Ako uviedol, jeden produkčný hektár znamená potrebu minimálne jedného pracovníka, nehovoriac o následnom spracovateľskom priemysle. Na strane druhej, podľa neho, existuje vážny problém so zabezpečovaním pracovných síl najmä v období zberu. Jedným z čiastočných riešení by mohla byť výpomoc z okolitých štátov, čo však naráža na problém pracovnoprávny.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ni
ni
10. február 2017 11:32

1 pracovnik na ha??? Ja mam 20 ha intenzivneho sadu a keby mam 20 zamestnancov, tak skrachujem hned. To je absolutne nerealne. Mozno pan Varga mysli nejakych sezonnych brigadnikov. Kto by to zaplatil?