Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Tie isté výrobky majú v SR a v Rakúsku iné zloženie

Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Uviedla to dnes na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša.

Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa jej slov vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

„Výsledky testov potvrdili obavy, ktoré sme už viackrát komunikovali aj na európskej pôde. Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko, samozrejme, v neprospech medzinárodných produktov, predávaných na Slovensku,“ priblížila Matečná.

Spotrebiteľ podľa nej neočakáva, že bude mať v tom istom balení produktu viac umelých farbív, sladidiel, viac tzv. éčok, či menší podiel mäsa.

„Vykonali sme nákup identických výrobkov pod rovnakou značkou, ktoré sa predávajú v Rakúsku aj na Slovensku. Spolu sme nakúpili 22 výrobkov,“ spresnil Bíreš.

Kontrolóri podľa neho zároveň posudzovali aj etikety, a to uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov i alergénov. U jednotlivých skupín sa vykonali laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov. Išlo napríklad o obsah mäsa v mäsových výrobkoch, obsah tuku a bielkovín v mliečnych výrobkoch, obsah kakaovej hmoty v čokoládach, pevný podiel – hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napríklad syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok – konzervačných, sladidiel a farbív.

Najhoršie podľa Bíreša v teste obstáli nealkoholické nápoje (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bolo viac sladidiel a konzervačných látok), koreniny (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov sa zaznamenala vyššia vlhkosť, väčší podiel drviny menší podiel prírodného farbiva), čaje (vrecúška s rovnakou gramážou, nižšou intenzitou vône a chuti), mozzarella (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov išlo o nižšiu gramáž pevného podielu) a mäsové výrobky (menší percentuálny podiel mäsa pre zákazníkov na Slovensku).

Matečná zdôraznila, aby si spotrebitelia pozorne čítali etikety kupovaných výrobkov a nepodľahli marketingovým praktikám predajcov.

„Všetkým spotrebiteľom odporúčam, aby uprednostňovali slovenské výrobky,“ podčiarkla. MPRV sa podľa nej bude témou dvojakej kvality potravín naďalej intenzívne zaoberať a výsledky výskumu predloží Európskej komisii.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
15. február 2017 7:09

MPRV SR objavilo to čo už vieme vyše 15 rokov aj bez špecializovaných laboratórií – to nie sú len potraviny, ale aj kozmetika a drogistický tovar