Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Budú zverejňovať informácie o podporách

Budú zverejňovať informácie o podporách
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) pristúpila na svojej webovej stránke k zverejňovaniu informácií o všetkých druhoch podpôr nad rámec zákona, ako aj požiadaviek EÚ. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Informoval, že počty prijímateľov podpôr sa každoročne pohybujú v desiatkach tisíc. Napríklad počet jednotných žiadostí na priame podpory v minulom roku dosiahol 18.980 platných žiadostí obsahujúcich žiadosti na rôzne podporné schémy týkajúce sa poľnohospodárskych plôch a chovaných hospodárskych zvierat.

Od 1. decembra 2016 do 20. februára PPA vydala rozhodnutia v zmysle správneho poriadku pre 16.437 jedinečných žiadateľov, teda 87 %. Ku koncu roku 2016 sa vyplatilo 68,5 % platieb na jednotné žiadosti podané v roku 2016. K dnešnému dňu je vyplatených už 86,73 %.

Do konca roku 2016 bolo podľa jeho slov v rámci Programu rozvoja vidieka (PRV) SR vyhlásených 20 výziev, z toho boli tri zrušené. Na platné výzvy sa zaregistrovalo 5357 projektov, na ktoré potenciálni žiadatelia požadovali 1,48 miliardy eur. Ku koncu minulého roka nadobudlo účinnosť 1038 zmlúv s kontrahovanou výškou cez 521 miliónov eur. Celkom, spolu s opatreniami PRV za obdobie rokov 2007 až 2013, ktorých financovanie pokračuje z PRV rokov 2014 až 2020, je kontrahovaných už 47,5 % prostriedkov z verejných zdrojov.

“V rámci opatrení organizácie trhu a štátnej pomoci bolo vlani vyplatených 17,45 milióna eur. Z toho 5,9 milióna eur predstavovala štátna pomoc a pomoc de minimis. Spolu v tejto oblasti tak PPA vydala 1010 rozhodnutí,” doplnil.

Dodal, že PPA zabezpečuje vyplácanie podpôr pre poľnohospodárov, potravinárov, lesníkov a pre tzv. malé obce z PRV SR, operačného programu Rybné hospodárstvo, tzv. priamych platieb pre poľnohospodárov, platieb na opatrenia organizácie trhu a štátnej pomoci Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
24. február 2017 6:48

Ze desiatkach tisic! 😀 A nie je ich ani 20 tis. Aby sa ti darmozraci nepretrhli. Ako to, ze doteraz nie su vydane vsetky rozhodnutia za 2016? Co tam spia? Kolko ma vlasne PPA zamestnancov?

Pišta
Pišta
24. február 2017 11:50

A čo tak zverejniť aj zoznam zamestnancov PPA súčasných aj bývalých, koľko zobrali úplatkov, od koho.. To by bola tiež zaujímavá štatistika, nad rámec zákona a smerníc EU 🙂 V médiách som zastihol informáciu, že obvinili zamestnanca PPA pri braní úplatku cca 19000 eur. Ak ho bude dozorovať však pán… Celý komentár »

Peter
Peter
24. február 2017 12:43

PPA ide po korupcii zamestnancov aj ziadateloch spolocne s NAKA. Som zvedavy kolko farmarov s tym obzalovanym telefonovalo a ponukalo sa. Ryba smrdi od hlavy a farmar od cizmy. Uvidime aky velky bol rybnik. Konecne to tu niekto zacal cistit!

jm
jm
24. február 2017 13:06

Je zaujímavé ,že verejné financie nebolo možné doteraz verejnosti kontrolovať. Že vraj nad rámec zákona a požiadaviek EU. Pokiaľ sa zametie predošlé obdobie pod koberec aj tak sa nedozvie verejnosť pravdu. Lebo tých pár rokov odrbávania sa nedajú prehliadnuť.Dúfam že kontrolný úrad nemárnil zbytočne čas v takom brlohu.