Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Zamestnanec PPA žiadal úplatky 19.000 eur

Zamestnanec PPA žiadal úplatky 19.000 eur
insert_photoilustračný záber poľnoinfo.sk

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie zamestnancovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Petrovi O. pre prijímanie úplatku spolu za dva skutky, ktorých sa mal dopustiť na konci roku 2016 a začiatkom tohto roka. Celkovo malo ísť v prípade o sumu 19.000 eur. Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Oba prípady sa týkali poskytovania priamych platieb v poľnohospodárstve.

„Obvinený mal ešte v minulom roku žiadať od predsedu poľnohospodárskeho družstva isté percento zo sumy 830.000 eur, neskôr upresnil, že malo ísť o dve percentá z tejto sumy, čo je viac ako 16.000 eur,“ povedal Gašpar.

Vo februári tohto roka mal obvinený ako prvú splátku prijať sumu 6000 eur, vtedy však už bol pod dohľadom polície, ktorá ho zadržala aj s peniazmi.

Pri vyšetrovaní tohto prípadu však strážcovia zákona mali naraziť aj na ďalšie korupčné správanie obvineného. Policajný vyšetrovateľ tak 22. februára rozšíril Petrovi O. obvinenie o ďalší skutok, nakoľko mal od ďalšieho žiadateľa o finančnú podporu v poľnohospodárstve žiadať 3000 eur. Peter O. cez sprostredkovateľa úplatok aj prijal a suma mala byť pripísaná na jeho účet. V tomto prípade polícia obvinila aj 51-ročného podnikateľa, ktorý úplatok poskytol. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky, Peter O. za prijímanie úplatku môže stráviť za mrežami tri až osem rokov.

Prokurátor spracoval na obvineného Petra O. návrh na vzatie do väzby, ktorý však sudca neakceptoval. Vo veci tak bude rozhodovať súd vyššieho stupňa.
Policajný prezident Tibor Gašpar aj v súvislosti s týmto prípadom vyzval verejnosť, aby informovala políciu, pokiaľ sa stretne s korupčným správaním.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: ilustračný záber poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
8 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
24. február 2017 15:46

No konecne. Nevie niekto z ktoreho pracoviska ten korupcnik bol?

Anonym
Anonym
24. február 2017 15:49

predpokladam, že z ustredia

ni
ni
24. február 2017 21:14

Oni to tam maju nejake tajne. V kontaktoch na PPA nie su ani mena. Akoby sa za svojich zamestnancov hanbili. Ani sa necudujem.
Ale uz chapem, preco mali nemaju este ani rozhodnutia. Takto sa to tam teda robi…

jm
jm
25. február 2017 11:29

V prvom rade by bolo dobré preveriť či bolo opodstatnene presúvané vyplácanie dotácií. Podľa mňa práve toto naštartovalo priestor na špekulácie a korupciu. Kontroly sa robili zámerne v tesnom čase pred podpisom rozhodnutia . Čím sa mnohý farmári dostali pod tlak. Neuhradené faktúry ,leasingy a podobne. Toto určite nevymyslel radový… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
27. február 2017 9:28

Pani ministerka asi ten zablchavený kožuch na PPA poriadne nevyprášila keď tam ešte behajú malí paraziti. Žiaľ veľké haló – keby tak tlačovky zvolali k Širokého tunelovaniu a k DPH lorda Baštrnáka to už nie takto sa prekryjú veľké kauzy a oligarchická verbež bude kradnúť ďalej a prezident Gašpar sa… Celý komentár »

Anonym
Anonym
27. február 2017 9:39

Nam polnohospodarom by stacilo, keby sa vysetril Partika.

Anonym
Anonym
28. február 2017 9:46