Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Zákon o nadobúdaní pôdy obmedzuje aj našich roľníkov

Zákon o nadobúdaní pôdy obmedzuje aj našich roľníkov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Súčasný zákon o nadobúdaní pôdy obmedzuje aj slovenských roľníkov. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) k novele zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorú by agrorezort chcel predložiť na marcovú schôdzu Národnej rady (NR) SR.

Cudzincom podľa nej v nákupe poľnohospodárskej pôdy v podstate nemožno zabrániť, pretože často pôdu nakupujú cez slovenské právnické osoby, ktoré môžu predať aj s vlastníckymi vzťahmi k pôde.

„Čiastočne sa znemožní nákup pôdy od fyzických osôb, aby sa zabránilo totálne špekulatívnym nákupom,“ poznamenala.

Z novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku z dielne MPRV SR vyplýva, že podmienka 10-ročného trvalého pobytu, respektíve sídla osoby – záujemcu o nákup pôdy v SR sa zo zákona vypustí. Tým sa podľa rezortu pôdohospodárstva odstráni riziko neprimeraného obmedzenia prístupu k vlastníctvu poľnohospodárskych pozemkov pre osoby, ktoré túto podmienku neplnia, a to bez ohľadu na to, či ide o subjekty zo SR, alebo z ostatných členských štátov EÚ.

„Táto podmienka navyše negatívne ovplyvňovala aj prístup aktívnych poľnohospodárov vykonávajúcich činnosť v Slovenskej republike k vlastníctvu poľnohospodárskej pôdy,“ priblížilo MPRV.

Dôvodom predloženia návrhu novely zákona je podľa MPRV aj konanie Európskej komisie (EK) proti SR vo veci údajného porušenia Zmluvy o fungovaní EÚ z dôvodu neprimeraného zásahu do voľného pohybu kapitálu a slobody usadiť sa, ktoré malo byť spôsobené prijatím zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku v roku 2014.

Podľa EK je v rozpore s uvedenými zásadami podmienka 10-ročného trvalého pobytu (sídla) záujemcu o nadobudnutie vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ďalej prednosť záujemcu z nižšieho ponukového stupňa pred záujemcom z vyššieho ponukového stupňa a podmienka aspoň 3-ročného výkonu podnikania v poľnohospodárskej výrobe na strane záujemcu. EK vyjadrila zároveň obavu z narušenia zásady oddelenosti priamych platieb.

Druhým dôvodom predloženia návrhu novely zákona je podľa rezortu pôdohospodárstva potreba zvýšenia transparentnosti na trhu s poľnohospodárskymi pozemkami a jeho verejnosti.

„Transparentnosť a verejnosť trhu s poľnohospodárskou pôdou je jedným z hlavných cieľov zákona vôbec, pričom hlavným nástrojom je stupňovitý proces ponuky, ktorý sa realizuje v zásade prostredníctvom on-line Registra zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Doplnením tohto systému bude zriadenie elektronickej evidencie tzv. evidovaných poľnohospodárov,“ dodalo MPRV.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ni
ni
26. február 2017 19:21

Takze zly zakon idu zmenit na este horsi. Ale tito ma uz nicim neprekvapia.

jm
jm
26. február 2017 21:50

Ono by stačilo napísať koľko tej pôdy si dovolili nakúpiť slovenský farmári v zahraničí a naopak .To znamená koľko jej skúpili zahraničný akože investori. Ten stupňovitý proces ponuky bude mať akurát úlohu ,že slovenský poľnohospodársky žobrák si už ani neškrtne v nákupe pôdy?Len tak ďalej vážený súdruhovia.

realista
realista
27. február 2017 11:36

Aspon vidíme ze Orban je lepši vlastenec ako celá SNS

Anonym
Anonym
27. február 2017 12:05

Kapitan Danko striela do svojich.

jm
jm
27. február 2017 14:23

Odporúčam si prečítať článok od Výskumného ústavu ekonomiky:Predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom na slovensku a v kajinách EÚ http://www.vuepp.sk/EP2013/3/tah1.php

Jozef
Jozef
28. február 2017 11:41

Na juhu už dáni kúpili všetko, čo sa dalo (na úver z „naších bánk“)…Dan-Slovakia Agrar, Douna farm ,atď…a teraz to začne Világi (EXATA). Malí poľnohospodári nemajú šancu. A ten register zverejňovania vôbec nefunguje, ja som sa prihlásil na zverejnenú plochu, v susuednej obci, ale nedostal som odpoveď, odmietli ma. Nakoniec… Celý komentár »