Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

ANC prehĺbili stratu na severnom Slovensku

ANC prehĺbili stratu na severnom Slovensku
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Orava, Liptov, Spiš, alebo Turiec sú oblasti verné chovu hovädzieho dobytka, alebo oviec. Nie je zriedkavosťou, že aj dnes, keď počet pracovníkov v rezorte klesol na pätinu a dosahuje 30-tisíc párov rúk, je bežné, že v jednom poľnohospodárskom subjekte nájde uplatnenie aj stovka zamestnancov.

Poľnohospodári zo znevýhodnených oblastí hľadajú vlastnú cestu k efektívnej ekonomike. Pokiaľ jeden stavil na intenzitu, iný na širokú – diverzifikovanú výrobu a ďalší sa vidí vo vlastnom spracovaní a obchode. Akýkoľvek dobrý podnikateľský zámer ale dokáže pochovať necitlivý zásah z vonkajšieho prostredia.

Nepredpokladané zmeny spôsobia škody, s ktorými sa v žiadnom ekonomickom pláne nepočíta. Takým krokom sa stalo výrazné zníženie podpory pre znevýhodnené oblasti, ktoré roľníci poznajú pod označením ANC. 

Pokiaľ v programovacom období 2007 – 2013 dosiahla suma pre znevýhodnené oblasti 667 miliónov eur, tak v súčasnosti to je 483 miliónov eur,” povedal Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, na dnešnej (2.3.2017) konferencii Budúcnosť hospodárenia v znevýhodnených oblastiach na Slovensku, ktorá sa uskutočnila v Poprade.

Zásadným problémom v prípade znevýhodnených oblastí sa zdá presun finančných prostriedkov z II. piliera do I. piliera Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Posilnenie I. piliera požadovalo Slovensko napriek tomu, že väčšina štátov Európskej únie posilňovala II. pilier.

V roku 2013 prijala SPPK uznesenie o presune prostriedkov z II. piliera do I. piliera. V rámci tohto uznesenia bol ale dovetok, aby sa presun nedotkol neprojektových podpôr. Nestalo sa tak. Dnes sme svedkami dôsledkov tohto presunu,” povedal Milan Semančík.

Sľub bývalého vedenia rezortného ministerstva a jeho následné nedodržanie sa lepšie vníma z pohľadu posledných dvoch rokov. Ak by došlo k presunu prostriedkov iba z projektových podpôr do priamych platieb, tak by sa rozpočet na projektové podpory výrazne znížil. Siahnutím aj do mešca s neprojektovými podporami bol presun z projektových podpôr menej bolestivý. Ďalšie strany príbehu sa už píšu samé. Od schválenia Programu rozvoja vidieka na roky 2014 – 2020 došlo k urýchlenému vyhlasovaniu výziev. Výsledkom tohto Eldoráda je napríklad zakontrahovanie prostriedkov pre oblasť 4.1.8 vo výške 94 miliónov eur, namiesto predpokladaných 18 miliónov eur.

Spomínaných ANC oblastí sa presun prostriedkov dotkol až v roku 2015. Rok predtým sa vychádzalo ešte zo starej schémy, pretože nový Program rozvoja vidieka na roky 2014 – 2020 bol schválený vo februári 2015.

V dôsledku nižších platieb do ANC oblastí v roku 2015 došlo k prepadu hospodárskeho výsledku poľnohospodárov najmä v regiónoch severného Slovenska. Podľa informácií Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra dosiahli agropodnikatelia z Trenčianskeho, Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja v roku 2014 stratu z jedného hektára 13 eur. V roku 2015 dosiahla strata už 74 eur z hektára. Krajom z južného Slovenska sa pritom v rovnakom období hospodársky výsledok z hektára zvýšil. Zisk narástol z 53 eur na hektár v roku 2014 na 94 eur v roku 2015.

Pokiaľ v roku 2014 dosiahli poľnohospodári stratu z hektára v 26 okresoch, tak v roku 2015 to už bolo 34 okresov. Výrazne pritom rastie počet subjektov, ktoré dosiahli stratu nad 50 eur z hektára,” uviedol dnes vo svojej prezentácii Milan Semančík.

Pokiaľ v roku 2014 išlo na znevýhodnené oblasti 85 miliónov eur, v roku 2015 to bolo len 66 miliónov. Samotní poľnohospodári veľmi výrazne pociťujú aj degresivitu platieb, ktorá začína pri výmere subjektu nad 450-hektárov. Ak podnik obhospodaruje viac ako 1800-hektárov, krátenie platieb ANC dosahuje až 36-percent.

Vytvorili sme si štyri modelové podniky. Každý z nich mal 75 percent pôdy zaradenej v trvalých trávnych porastoch a 25 percent ornej pôdy. Hospodáril v oblastiach H1 až H4 a v každej z nich bolo 25 percent pôdy. Zníženie platieb na ANC oblasti pre podnik, ktorý obhospodaruje 400 hektárov a ktorého sa ešte netýka degresivita platieb, dosialo 16,5 percenta. Pri 800 hektárovom podniku hovoríme o znížení platieb o 20,3 percenta, pri 1600 hektárovej spoločnosti o poklese 27,3 percenta a pri farme s výmerou 2400 hektárov dosahuje výpadok na ANC platbách 32,2 percenta,” prezentoval M. Semančík.

V aktuálnom programovacom období je v ANC oblastiach zaradených 1 240 610 hektárov pôdy, čo je o 32-tisíc hektárov menej, ako to bolo v období 2007 – 2013.

LFA nie sú ANC. Mnohé krajiny Európskej únie čerpali veľké množstvo prostriedkov z oblasti LFA, preto došlo k nariadeniu, aby sa nanovo definovali prírodné znevýhodnenia. V ANC sa odstránili všetky demografické a sociálne podpory,” hovorí Jaroslava Sobocká z Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy, ktorý je v súčasnosti začlenený do NPPC.

Jaroslava Sobocká informovala aj o definovaní parametrov pre ANC oblasti. 

Pokiaľ nemáme nové databázy, nemôžeme riešiť nič nové. Dáni definovali všetky parametre nanovo podľa požiadaviek ANC. Majú inovované a aktualizované údaje. Niektoré naše údaje majú aj 50 rokov,” povedala Jaroslava Sobocká.

Súčasná situácia, keď podniky strácajú desiatky tisíc eur, na ktoré boli v minulom období zvyknuté, má podľa zástupcov SPPK len jedno riešenie. Výraznejšiu podporu ANC platieb zo strany štátu.

Navrhujeme zvýšiť spolufinancovanie Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020 v rokoch 2018 až 2020 o 10 percent. Financovanie z národného rozpočtu je pritom oproti okolitým štátom nízke. Pokiaľ Rakúsko sa podieľa na financovaní z národného rozpočtu až 49,5-percentami, Poľsko 36-percentami a Česká republika 34-percentami, tak Slovensko necelými 26-percentami. Po navrhovanom navýšení o 10-percent, by došlo k dorovananiu úrovne na výšku kofinancovania okolitých štátov a do rezortu by pritieklo za tri roky 140 miliónov eur,” navrhuje predseda SPPK.  

Juraj Kožuch, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry si myslí, že podpory ANC vedia byť jedny zo spravodlivejších.

“V roku 2012 – 2013 sa nevyužila šanca k tomu, aby podpory vyzerali trochu inak. Nad tým všetkým ale tróni to, že boli znížené prostriedky v druhom piliery. V minulom programovacom období bolo 52-percent prostriedkov v Osi 2, v aktuálnom období je pre neprojektové opatrenia vyčlenených len 42-percent prostriedkov,” uviedol J. Kožuch.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Filip K.
Filip K.
2. marec 2017 22:03

SPPK sa spytovala svedomie? Aspoň to tak vyzerá. Trochu neskoro. Najmä ak od počiatku bolo jasné, čo spôsobí presun financií medzi piliermi. Čo však teraz?! Zvýšenie kofinancovania II. piliera je absolútne nereálne, je iba zbožným želaním. Je to prosté naťahovanie dlaní, ktoré zostanú prázdne. Je to spôsob odďaľovania riešenia vzniknutého… Celý komentár »

jm
jm
5. marec 2017 14:48

Na ANC museli pracovať fakt ľudia samí odborníci.Mňa zaskočilo keď v mapke ANC som zistil ,že náš kataser tam nebol zaradený. Zaskočilo ma to z dôvodu nízkej bonity pôdy ktorá je v našom katastri na 90% zaradená do 7 skupiny z deviatich. Kde tá posledná je nevyhovujúca na poľnohospodárske účely.… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
7. marec 2017 10:34

SPPK otvorilo Pandorinu skrinku – ANC podpory ak nebudú smerovať na subjekty, ktoré hospodária v horších výrobných podmienkach a na podniky, ktoré tvoria pridanú hodnotu tak je z agrárnym sektorom amen. Podpora výroby plodín, ktoré kŕmia betónové kravy a mulčerov je choré. Ak toto agrárni politici nepochopia tak si už… Celý komentár »