Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Brexit spôsobí prebytok na írskom trhu

Brexit spôsobí prebytok na írskom trhu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Írska farma.

Írsko patrí medzi tie európske štáty, ktoré najviac pocítia dôsledky brexitu. Producenti potravín a nápojov na tzv. zelenom ostrove preto obrátili svoju pozornosť na Blízky východ. Tento región by im totiž mohol pomôcť zmierniť odchod Británie, ktorá je ich najväčším zahraničným trhom, z Európskej únie (EÚ).

Potravinársky sektor v Írsku vyváža až 43 % svojich produktov na britský trh. Každý rok tam dodá mliečne produkty a hovädzie za približne 1 miliardu eur. Uviedol to minister poľnohospodárstva Michael Creed.

Ďalšími významnými zahraničnými trhmi pre írskych potravinárov sú krajiny Blízkeho východu. A to najmä Saudská Arábia, kam ročne vyvážajú produkty za 135 miliónov eur. Hodnota írskeho exportu do Spojených arabských emirátov dosahuje zhruba 60 miliónov eur. V oboch prípadoch sú najväčším vývozným artiklom syry a mliečne produkty.

Írsko však tento týždeň uzavrelo s Rijádom významnú dohodu aj o dodávkach hovädzieho mäsa. Žiadny iný štát v EÚ nie je totiž pod takým tlakom v súvislosti s brexitom, ako Írsko. Británia je hlavným trhom írskych exportérov, vrátane výrobcov piva ako je Guinness, alebo obľúbeného masla Kerrygold vyrobeného z mlieka voľne sa pasúceho dobytka.

Platnosť európskych kvót, ktoré obmedzovali produkciu mlieka v EÚ, v roku 2015 – po 30 rokoch – vypršala. Približne 18.000 mliečnych fariem v Írsku sa teraz musí obzerať po nových trhoch, aby si udržalo rast. A zároveň pre „unikátnu“ zviazanosť Írska s britským trhom je teraz pre túto krajinu strategicky dôležité diverzifikovať svoj export, skonštatoval Creed.

Írski potravinári by chceli zvýšiť export do roku 2025 na 19 miliárd eur z vlaňajších 11 miliárd eur. Blízky východ, sever Afriky a juhovýchodná Ázia sú pre nich veľmi atraktívne regióny vďaka rozširujúcej sa strednej triede a jej dopytu po tovare zo Západu.

Čína je už teraz druhým najväčším trhom pre írskych exportérov mliečnych produktov a bravčového mäsa, hneď po Británii.

Creed preto v uplynulých mesiacoch podnikol „turné“ po potenciálnych nových trhoch. Okrem Číny navštívil nedávno aj Vietnam, Južnú Kóreu, Singapur, Saudskú Arábiu, Dubaj, Maroko a Alžírsko. Írsko vyváža približne 90 % z produkcie domácich fariem. Hodnota jeho exportu potravín a nápojov je približne 20 miliárd eur ročne, spresnila Tara McCarthyová, riaditeľka írskej potravinárskej správy.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Írska farma.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
6. marec 2017 21:27

Takéto články by mali zodpovedný čítať povinne kým by im mozgové bunky stačili.Možno by sa niečo na nich nalepilo. Nie len tárať ako by sme chceli ale nevieme ako.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
7. marec 2017 10:43

Okrem iného – hrozí tu ešte odchod Francuzska z EÚ a aj Holandska a Nemecko sníva o dvojrýchlostnej EÚ – odchod VB bol dlho len bluf, ktorý sa naplnil do bodky a potom ak odíde Francúzsko tak sa ten hlinený bruselský moloch byrokratizmu a mocnárstva rozpadne. Musíme sa aj na… Celý komentár »

Anonym
Anonym
9. marec 2017 13:02

Moskva za tů dobu urobí všetko aby něbolá závislá a ak odomkně budě naopak vyvážať!Na rozpad molcha brusele sa něidě pripraviť inak iba s vlastným rozpočtom a to je vizia situácie ako tých grekou tam hore!!