Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Predpokladajú nárast cien nájmu pôdy

Ceny nájmov poľnohospodárskej pôdy na Slovensku naďalej porastú. Veľký záujem je o nákup pôdy, ktorý plánuje sedem z desiatich poľnohospodárskych firiem. Agrospoločnosti majú v súčasnosti štyri pätiny obhospodarovaných pozemkov v prenájme, zvýšenie tohto podielu potom plánuje v tomto roku štvrtina riaditeľov.

Vyplýva to z kvartálnej analýzy slovenského poľnohospodárstva spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou O.M.C. Invest.

Cena nájmov poľnohospodárskych pozemkov podľa odhadov v roku 2017 vzrastie v priemere o 4,2 %. Tretina riaditeľov agrofiriem (30 %) pritom predikuje zvýšenie nájmov v rozmedzí 0 až 2 %, ďalšia tretina (31 %) potom predpovedá navýšenie medzi 3 až 5 %. V roku 2018 by rast cien nájmov mal pokračovať v priemere o 3,6 %.

Nakupovať poľnohospodársku pôdu plánuje v tomto roku sedem z desiatich (70 %) poľnohospodárskych firiem. Tento podiel je opäť rovnaký v rámci celého sektora bez ohľadu na zameranie spoločnosti.

Slovenské poľnohospodárske spoločnosti a družstvá majú v súčasnosti takmer štyri pätiny (79 %) pozemkov, ktoré obhospodarujú, v prenájme. Tento podiel je pritom rovnaký naprieč celým sektorom, bez ohľadu na to, či ide o firmy zamerané na rastlinnú alebo živočíšnu výrobu.

Zvýšenie súčasného podielu prenajatej pôdy plánuje v tomto roku štvrtina (26 %) riaditeľov poľnohospodárskych spoločností, pričom v priemere by išlo o 14-% navýšenie. O znížení podielu prenajatej pôdy, naopak, hovorí 29 % riaditeľov. Zamýšľaný pokles sa však v priemere pohybuje iba na 5-% úrovni.

„V nájme máme 95 % pôdy. Bohužiaľ, vývoj podniku a situácia na trhu s bravčovinou nám nedovoľovala masívny nákup pôdy. V poslednom období hľadáme rozumné možnosti financovania nákupu pôdy a po malých častiach ho chceme aj realizovať. V regióne cena pôdy stúpa a pôda je veľmi rozdrobená, čo sa týka výmeru aj vlastníctva,“ dodal Rastislav Slocík, predseda Družstva Agrospol Boľkovce (okres Lučenec).

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments