Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Česká republika smeruje k sebestačnosti v pestovaní paradajok

Česká republika smeruje k sebestačnosti v pestovaní paradajok
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Medzi Velkými Němčicami a Hustopečami rýchlo rastie strešná konštrukcia. Obrovský skleník tu už o pár mesiacov bude mať rozlohu 4,6 hektára. Stavba za takmer 200 miliónov Kč (7,40 milióna eur) prispeje k zámeru, že sa Česká republika časom stane sebestačná v pestovaní paradajok.

Najobľúbenejšia zelenina českých spotrebiteľov sa bude pestovať hydropónovou technológiou. Zdeněk Huták, riaditeľ spoločnosti Agro Maryša, ktorej stavba patrí, uviedol, že hydropónia je najčistejším spôsobom, ako dopestovať obľúbené plody. V pôde môžu zostať rozličné prvky a chemické látky, o ktorých sa nič nevie. A všeličo môže priniesť aj dažďová voda. V skleníku je všetko bezpečnejšie. Výživu, ktorú v danej chvíli budú rastliny potrebovať, zabezpečí počítač.

Skleník, v ktorom bude pracovať 50 zamestnancov, bude dostávať teplo z bioplynovej stanice. Kvety rastlín budú opeľovať čmeliaky, ktorých činnosť sa bude riadiť wifi prijímačom.

Vďaka všetkým moderným opatreniam budú rastliny prinášať plody deväť mesiacov v roku. Potom sa pestovanie paradajok ukončí a zamestnanci skleník vyčistia. Po dvojmesačnej technickej prestávke sa znovu začne cyklus sadenia a potom aj zberu úrody.

K českým spotrebiteľom sa dostanú paradajky podstatne rýchlejšie ako zo Španielska či Maroka. Niekedy sú na ceste do strednej Európy aj dva týždne.

Predseda Zeleninárskej únie Čiech a Moravy Jaroslav Zeman v tejto súvislosti podotkol

„Keď sa vozia cez polovicu Európy, je samozrejmé, že ich nemôžu zberať zrelé“.

Česká republika zatiaľ dováža až 90 % paradajok. Na uspokojenie dopytu po nich z vlastnej produkcie potrebujú Čechy a Morava 250 až 300 hektárov skleníkov. Niektoré sa už stavajú a ministerstvo pôdohospodárstva bude stavbu ďalších podporovať.

Portál iDNES v tejto súvislosti uviedol: „To už dosiahli napríklad Slováci, ktorí vďaka niekoľkým desiatkam hektárov skleníkov na juhu krajiny zásobujú celú republiku paradajkami z vlastnej produkcie. A využívajú pritom teplo z termálnych zdrojov“.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
20. marec 2017 22:24

Najviac ma pobavil záver článku . Kiežby to bola pravda . iDNES má nejaký zaujímavý zdroj informácií. Alebo sa možno mýlim ? Tie cetlíky s cudzími číselnými kódmi na 90% si tam možno lepíme úmyselne kôli cene.

Anonym
Anonym
21. marec 2017 18:39

Veru domáca farmárska kvalita je domáca farmárska kvalita slniečko a bezpečná výživa s cisterněj nič něnahradí a umelé výpestky zo španielska bez chuti to len dokazujů!

Lada Debnarova
Lada Debnarova
21. marec 2017 19:44

Paradajky od znamych slovenskych vyrobcov vyhladavam a kupujem aj ked su mozno trochu drahsie, lebo mi chutia a tesi ma ze ich pestuju u nas, nasi.. akurat teraz v zime boli trochu obmedzene dodavky. No drzim palce vsetkym, ktori sa pustia do toho!

Anonym
Anonym
22. marec 2017 15:26

Prečo drahšie??Veď sa ušetrí na doprave(uhlíkova stopa) aj medzičlánok tam chýba ??Levnějšie musia byť veď sme patrioti!!