Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Podpory na pôvodné plemená oviec a sady

Podpory na pôvodné plemená oviec a sady
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR rozširuje pravidlá poskytovania podpory v súvislosti s opatreniami Programu rozvoja vidieka (PRV). Po novom tak budú môcť o podporu požiadať aj chovatelia slovenských plemien oviec cigája a zošľachtená valaška či ovocinári so sadmi s nižším počtom stromov a krov. Informoval o tom dnes hovorca MPRV Vladimír Machalík.

Uviedol, že chov národných plemien oviec cigája a zošľachtená valaška má na našom území dlhú tradíciu.

„Žiaľ, ich počty v posledných rokoch klesajú. Práve ony sú pritom vďaka svojej odolnosti vhodné do ťažších podhorských podmienok Slovenska. Pomáhajú uchovávať ráz krajiny, vytvárajú pracovné miesta a sú súčasťou nášho kultúrneho dedičstva,“ uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Obe autochtónne plemená oviec zároveň vytvárajú podľa neho vysokokvalitné produkty s preukázateľným priaznivým vplyvom na zdravie obyvateľov. Náklady na ich chov sú však značne vyššie vzhľadom na ich nižšiu produktivitu. Ich chov tak často nedosahuje vysokú úžitkovosť, a preto sa od neho postupne ustupuje.

„Vďaka ich zaradeniu podporíme poľnohospodárstvo aj v náročnejších oblastiach a budeme môcť naplno využívať pôdu a jej hodnoty, ktoré nám ponúka,“ dodala Matečná.

Machalík informoval, že MPRV SR rozširuje aj podporu v integrovanej produkcii v ovocinárstve o kategóriu sadov s nižším počtom jedincov na hektár. Do podpory okrem terajšej kategórie produkčných sadov pribudnú ostatné sady, ovocné druhy pritom zostávajú zachované. O podporu môžu požiadať aj ovocinári so sadom s minimálne 400 stromami jadrovín na hektár (doteraz len v prípade produkčných sadov s minimálnym počtom 1000 stromov/ha), minimálne 300 stromami broskýň a marhúľ na ha (doteraz pri produkčnom sade minimálne 600 stromov/ha) či minimálne 5000 jedincov brusníc na ha (doteraz 10.000 v rámci produkčných sadov).

Ďalším z opatrení je doplnenie podmienky úhorovania ornej pôdy v ekologickom poľnohospodárstve (EP). V EP je platba na hektár ornej pôdy 153 eur – platba za ekologickú produkciu rastlinných komodít. Avšak niektorí slovenskí ekologickí poľnohospodári sa rozhodli úhorovať ornú pôdu v domnienke, že za ňu dostanú 153 eur/ha. Preto bolo do nariadenia doplnené, že úhorovať ornú pôdu v systéme EP je možné, ale platba v roku úhorovania bude 0 eur/ha, keďže nevzniká žiadna strata na produkcii.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Pišta
Pišta
22. marec 2017 18:15

Podpora na chov pôvodných druhov oviec sa bude týkať akej úrovne chovu: šľachtiteľský, rozmnožovací a aj úžitkový chov, alebo iba chovy zvierat v kontrole úžitkovosti, alebo budú to iba zvieratá s PoP. Tak isto by sa mal vymyslieť systém na podporu chovu premenných baranov, capov. Pre chovateľa je ich kúpa… Celý komentár »

Ivan
Ivan
24. marec 2017 14:21

Podmienkou je zapis zvierat do plemennej knihy. Tym padom musia byt zvierata v kontrole uzitkovosti.

dedo jozef
dedo jozef
25. marec 2017 22:32

ake to su povodne plemena oviec,

Pišta
Pišta
26. marec 2017 19:30

A čo tak podporiť spracovateľov ovčej vlny, aby sa chovateľom oplatilo chovať dvojstrižné plemená oviec. Voľakedy sa prioritne práve tieto hrubovlnové, polohrubovlnové a polojemnovlnové plemená oviec prioritne chovali na produkciu vlny. Keďže chcete podporiť iba zvieratá v kontrole úžitkovosti, spomínaná dotácia problém v chove oviec vôbec nerieši a ani nevyrieši.… Celý komentár »

Ivan
Ivan
28. marec 2017 11:43

Podpora na ohrozené plemená sa dá „z logiky veci“ vyplácať len na plemenné zvieratá, tzn. zapísané do PK. Neviem si predstaviť, ako inak by chovatelia garantovali pôvod svojich zvierat…

Pišta
Pišta
28. marec 2017 23:05

Ale veď to je celé smiešne, pôvod zvieraťa, čistá krv… Ľudia si vymysleli taký komplikovaný svet, že sa v ňom už strácame. pôvodné vlašské ovce počas valašskej kolonizácie nedostávali žiadne dotácie, a neexistovala žiadna plemenárska inšpekcia a produkciu priniesli tie ovečky a ľudí ich práca uživila. V tejto dobe sú… Celý komentár »

dedo jozef
dedo jozef
29. marec 2017 22:40

pre ppa je prednejšia ovca ako chovatel,chovatelom je prednejšia ppa ako ovca.začarovany to kruh.ešte že ovciam je to jedno.

ni
ni
30. marec 2017 9:39

Re:dedo jozef A vy ste uz videli ziveho uradnika PPA? Ja uz ano a tomu je prednejsi akurat tak uplatok (provizia)…ovcu tam videli tak na fotke. Nie som sice chovatel, mam specializovanu rastlinnu vyrobu, ale chovatelstvo je rehola a pred kazdym, kto to este v dnesnej dobe a v slovenskych… Celý komentár »

dedo jozef
dedo jozef
30. marec 2017 23:01

pride na psa mraz….aj ked hruby „kožuch“ma.