Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Agrosalón 2017 vzbudil u importérov techniky nevôľu

Agrosalón 2017 vzbudil u importérov techniky nevôľu
insert_photoematech.sk

Členské spoločnosti AGRION – Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR, ktoré sú najvýznamnejšími importérmi a predajcami techniky u nás, sa nezúčastnia blížiacej sa výstavy AGROSALÓN 2017. Situáciu, ktorá súvisí s výstavou hodnotia pre portál poľnoinfo.sk predajcovia techniky.

Ing. Pavol Domorák, konateľ spoločnosti, Moreau Agri Madunice

Na augustovej výstave Agrokomplex sme začali vystavovať v roku 1992 a na veľtrhu Agrosalón sa zúčastňujeme od jeho prvého ročníka, ktorý sa uskutočnil v roku 2007. Boli sme medzi tými, ktorí si v roku 2006 doslova vynútili veľtrh Agrosalón a to pomocou improvizovanej výstavy v Trenčíne.

Aktuálny ročník výstavy Agrosalón naša spoločnosť vynechá najmä z dôvodu neochoty súčasného vedenia Agrokomplexu rokovať so združením AGRION, ako legitímnym zástupcom dodávateľov poľnohospodárskej techniky v Slovenskej republike.

Tento náš postoj vznikol z viacerých dôvodov. Jedným z nich je nevhodný postup jedného z vtedajších členov AGRION – spoločnosti AGROTRADE Group, voči iným členom AGRION. Ďalším sú neférové cenové podmienky ponúkané vedením Agrokomplexu pre členov AGRION. Zarážajúci bol aj neseriózny prístup vedenia výstaviska k rokovaniu. Napríklad v podobe priameho oslovenia výrobcov strojov zástupcami výstaviska a ich nabádanie na riešenie situácie mimo oficiálnych zastúpení výrobcov v SR. Významným faktorom, ktorý priniesol rozhodnutie nezúčastniť sa na výstave bol postupný posun zástupcov Agrokomplexu z konštruktívnej roviny rokovaní do roviny poloprávd a zavádzania jednotlivých členov AGRION a najmä verejnosti.

Mrzí nás, že naši zákazníci neuvidia na aktuálnej výstave portfólio našich strojov v podobe teleskopických manipulátorov Manitou, traktorov Zetor, Ladini, McCormick a Versatile, sejačiek na presný výsev a plečiek Monosem, ako aj rozmetadiel priemyselných hnojiv značky Sulky.

Aj keď nás zákazníci nenájdu na aktuálnej výstave, už 18. mája 2017 sa stretneme na tradičnom dni otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v Maduniciach. Predstavíme tu naše novinky, obsluhy strojov budú súťažiť v jazde zručnosti o pohár Manitou a návštevníci sa môžu tešiť aj na jazdca priamo z Manitou, ktorý predvedie svoju dychvyrážajúcu show.

O týždeň neskôr – 25. mája 2017 sa uvidíme na krmovinárskom dni v Liptovskom Ondreji. Tu predstavíme traktory Zetor so strojmi Rožmitál a samozrejme aj manipulátory Manitou. O necelé dva týždne, 6. a 7. júna sa stretneme opäť na Dňoch poľa vo Dvoroch nad Žitavou. Tam budeme vystavovať celú našu ponuku strojov a niektoré z nich bude možné vidieť aj priamo v akcii na poli.

Ing. Peter Matejovič, riaditeľ spoločnosti, Ematech Radošina

Naša firma si tento rok pripomína 25 rokov od svojho založenia. Ihneď v roku založenia sme sa zúčastnili augustového Agrokomplexu s kolekciou záhradnej techniky a malej mechanizácie, ktorú sme vtedy dodávali.

Pri Agrosalóne som bol od začiatku a bol som jeden z tých, ktorí s myšlienkou špecializovanej výstavy prišli. Od prvého ročníka v Trenčíne a následne v Nitre, sme nevynechali ani jednu výstavu. O to viac ma mrzí tohtoročná situácia.

Už od výstavy AGROKOMPLEX 2016 som sa s kolegami v združení AGRION zamýšľal nad tohtoročným Agrosalónom. Zvažovali sme formu sprievodného programu, propagáciu a pomoc stredným odborným školám a zaoberali sme sa ďalšími otázkami zlepšenia výstavy. Pri prvom stretnutí s novým riaditeľom výstavníctva som nadobudol dojem, že Agrosalón bude pokračovať tak ako doteraz. Teda s odbornou gesciou a partnerstvom AGRION. Žiaľ, situácia sa vyvinula úplne inak. Nové vedenie Agrokomplexu po prvom stretnutí s vyjednávacou skupinou ukončilo rokovania s našim združením a napriek viacerým výzvam z našej strany tieto rokovania neobnovilo. Naopak, začali oslovovať jednotlivých členov, kde podľa mojich informácií nikdy nezabudli na invektívy voči AGRION a niekedy sa zdalo, že sa snažili naše združenie rozložiť.

Keď sa nestretli s úspechom, pristúpili k ďalšiemu komickému kroku, a to oslovovaniu našich dodávateľov. Tí to prijali s počudovaním a niekedy až so smiechom.
A čo také nesplniteľné sme chceli? Nič iné, ako v predchádzajúcich rokoch a čo je úplne bežné v zahraničí. Zľavu vo výške 20 percent pre všetkých členov AGRION, z čoho 3 percentá mala byť provízia pre združenie, ktorá by nám pomohla pri organizovaní seminárov, Dní poľa a najmä na podporu stredného odborného školstva, ktorému sa veľmi aktívne venujeme. Ďalšou podmienkou bolo dodržanie rovnakých plôch pre vystavovateľov, ako na ostatnom ročníku veľtrhu v roku 2015. Vedenie Agrokomplexu už v novembri, teda v čase, keď vystavovatelia dostávali ponuky k účasti na veľtrhu, uzatvorilo zmluvu s jedným vystavovateľom. Z verejne dostupného registra zmlúv vyplývalo, že celý pavilón M5, kde na Agrosalóne 2015 vystavovalo 5 našich členov, prenajali jednej firme a to so zľavou takmer 70 percent!

Toto sú dôvody, prečo mimoriadne valné zhromaždenie združenia odhlasovalo jednomyseľnú neúčasť svojich členov na výstave. Som veľmi rád, že významná časť členov (až na dvoch predajcov techniky), tento záväzok dodržala. Je otázka, či sa výstava, akou bude AGROSALÓN 2017, ešte môže nazývať veľtrhom. Z desiatich najpredávanejších značiek traktorov budú vystavené dve a rovnaké to bude aj u kombajnov. V tejto situácii sa bude údajne udeľovať cena veľtrhu. Som hrdý na to, že niekoľko takto ocenených produktov máme aj v našom sortimente. Akú hodnotu ale bude mať cena, ktorá bude udelená tento rok, keď ju môžu dať každému vystavovateľovi? Celé toto konanie ukazuje nulovú profesionalitu a absolútnu neskúsenosť aktuálneho vedenia š.p. AGROKOMPLEX.

Naša spoločnosť je autorizovaným zástupcom výrobcu v SR pre značky Deutz Fahr, Merlo, Annabruger, Muthing, BVL, Heva a pre severnú časť Slovenska zastupujem firmu Horsch. Traktor Deutz Fahr vidia televízni diváci v reklame na tohtoročný AGROSALÓN, žiaľ, návštevníci výstavy ho tam rovnako ako ostatné z nášho sortimentu neuvidia.

Naši zákazníci nás stretnú už 4. apríla 2017 v kongresovom centre SPU. Spolu s firmou Hriadeľ, tu ako zástupcovia firmy Horsch, organizujeme 4. slovenské agrarfórum na tému “Presné poľnohospodárstvo a optimalizovaná ochrana rastlín” spojené s výstavkou strojov Horsch, Fendt a Deutz Fahr. Následne pripravujeme predvádzaciu cestu s najnovšími modelmi postrekovačov Horsch Leeb po celom Slovensku.

Už 11. mája 2017 si spolu s našimi zákazníkmi v Radošinskom naivnom divadle v Bratislave, pripomenieme 25 rokov našej spoločnosti na trhu s poľnohospodárskou technikou. Túto udalosť sme pôvodne plánovali prezentovať na Agrosalóne.
V Liptovskom Ondreji sa uvidíme s našimi novinkami 25. mája na krmovinárskom Dni poľa a o necelé dva týždne na na poľnej výstave v Dvoroch nad Žitavou.

Ing. Marián Šupa, Šupa záhradná technika

Na výstave Agrokomplex sa zúčastňujeme už 20 rokov a na výstave Agrosalón sme sa zúčastnili na všetkých ročníkoch, odkedy výstava vznikla.

Výstavy Agrosalón 2017 by sme sa radi zúčastnili a prezentovali všetky značky, ktoré zastupujeme. Žiaľ, neboli k tomu vytvorené podmienky z hľadiska vedenia štátneho podniku. Dôvodom neúčasti nie je cena za výstavnú plochu. Je to hlavne arogantné jednanie a neochota rokovania zo strany vedenia štátneho podniku s našou organizáciou AGRION, ktorá výstavu Agrosalón zakladala.

Na slovenskom trhu zastupujeme firmy Kubota, Agromehanika, Antonio Carraro, Rinieri, Muratori, Tierre Group, Agrotom, Faza a iné. Zastupujeme viac ako 40 značiek.

Našu spoločnosť zákazníci uvidia najskôr na Dni poľa zameranom na krmoviny, ktorý sa koná 25. mája 2017 v Liptovskom Ondreji a na Celoslovenských dňoch poľa v Dvoroch nad Žitavou.

Ing. Róbert Pecko, konateľ, Lemken Slovakia, s. r. o. 

Výstavy Agrokomplex sme sa zúčastňovali pravidelne od zriadenia
priameho zastúpenia firmy LEMKEN na slovenskom trhu v roku 2000.
Po presadení zorganizovania odbornej výstavy Agrosalón u vtedajšieho
vedenia výstaviska Agrokomplex, sme sa zúčastnili všetkých doterajších
ročníkov výstavy Agrosalón.

V prvom rade chcem zdôrazniť, že daná situácia nám prekazila plány predstaviť na tejto výstave dve naše novinky. V programe sejacích strojov SOLITAIR 25 a sejačku na presný výsev AZURIT. Dôvodom našej tohtoročnej priamej neúčasti bol spôsob komunikácie zo strany výstaviska s našim združením, z nášho pohľadu, jemne povedané, neobvyklá cenotvorba a postavenie sa za členov nášho združenia AGRION, ktorým bola odobraná ich výstavná plocha bez predošlého odkomunikovania, čo je na všetkých renomovaných výstavách v Európe nemysliteľné.

Naša spoločnosť zastupuje značku LEMKEN, sme dcérskou spoločnosťou tohto významného nemeckého výrobcu poľnohospodárskej techniky.
Spolu s našimi EuroDealermi plánujeme sériu jarných poľných ukážok strojov KORUND a HELIODOR zameraných a predsejbovu prípravu,
následne v mesiaci jún niekoľko poľných dní na ktorých predstavíme novú generáciu sejacích strojov SOLITAIR 25 a na jeseň verejné zbery kukurice, kde predvedieme našu novinku sejačku na presný výsev AZURIT v dvoch technologických linkách – konvenčnú po kukuričnom pluhu DIAMANT 11 a minimalizačnú po tanierovom kypriči RUBIN 12.

Ing. Blažena Ácsová, marketing špecialista, Ing. Jaroslav Šrol, obchodný riaditeľ, Hriadeľ Nitra

Oboch výstav sa naša spoločnosť zúčastňuje od svojho založenia, respektíve od vzniku výstavy Agrosalón. Patríme k väčším vystavovateľom. Naše expozície sme realizovali na Agrokomplexe viac ako 15 rokov tradične na tej istej ploche vo veľkosti viac ako 1500 m2. Na Agrosalóne sa prezentujeme na výmere takmer 1000 m2. Počas rokov sme získali viaceré ocenenia Zlatý kosák AGROKOMPLEXu, Najinovatívnejší stroj roka a iniciovali sme spoločné odborné podujatia s výstaviskom. Napríklad Farmárske dni, čo boli praktické ukážky techniky, ktoré sa konali počas výstav, ale aj mimo nich.

Veľmi nás mrzí, že na 6.ročníku Agrosalónu nebudeme našim partnerom prezentovať, pripravované novinky. Spomeniem najvýkonnejší rad traktorov Fendt 1000 Vario, ktorý získal na ostatnom svetovom veľtrhu AGRITECHNIKA v Hannovri jednu ZLATÚ a štyri STRIEBORNÉ medaily.

Sme dlhoročným členom združenia AGRION a už posledné ročníky výstavy AGROKOMPLEX sme riešili spoločne so združením. Preto sme sa rozhodli, že k rokovaniam našej účasti na Agrosalóne poveríme spoločne zvolenú pracovnú skupinu z radov významných zástupcov a členov združenia. Cieľom bolo vyrokovať predĺženie trvania výstavy o jeden deň (k čomu došlo už minulý rok – pri rokovaní s bývalým vedením výstaviska ) a dosiahnuť rovnaké cenové podmienky pre všetkých členov. K takejto dohode žiaľ nedošlo. Výstavisko ponúkalo neporovnateľne rozdielnu a nevýhodnú cenu nájmu plochy členom AGRION oproti dnes už bývalému členovi združenia.

Sme výhradným zástupcom svetových prémiových značiek, traktorov a žatevnej techniky Fendt a práve tento rok oslavujeme už 15 rokov spolupráce.
Oficiálne zastupujeme precíznu nemeckú techniku Horsch známu so svojimi podmietačmi, sejačkami a postrekovačmi. Tieto dve značky sú našim nosným sortimentom, ale nemenej dôležitými sú teleskopické nakladače Kramer, kŕmne vozy Supertino, technika na zelenú žatvu Fella, prívesy – návesy – cisterny OEHLER, pluhy Rabe, postrekovače a rosiče Berthoud.

Začiatkom apríla (4.4.2017) organizujeme slovenskí importéri a výrobca Horsch, štvrtý ročník populárneho AGRARFÓRA HORSCH v Nitre. Následne pripravujeme celoslovenský DEMOtour postrekovačov HORSCH Leeb. Program je uverejnený na našej webovej stránke. S našimi zákazníkmi sa stretneme už 25. mája 2017 na Dni poľa zameranom na krmoviny v Liptovskom Ondreji, kde budeme predvádzať techniku Fendt, Fella a Kramer a 6.- 7. júna v Dvoroch nad Žitavou predvedieme takmer celé naše portfólio techniky.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk (autor pôsobí aj ako riaditeľ AGRION)
Zdroj obrázku: ematech.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments