Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Hlavnou témou bola spoločná agropolitika EÚ

Hlavnou témou bola spoločná agropolitika EÚ
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Hlavnou témou rokovania siedmich poľnohospodárskych samospráv bola Spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie (CAP) na roky 2021 až 2028.

Informoval o tom dnes v Bratislave predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík po skončení dvojdňového rokovania zástupcov agrosamospráv krajín V4, Litvy, Estónska a Chorvátska. Na rokovaní sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriel Csicsai (Most-Híd).

Päť agrosamospráv na záver rokovania podpísalo podľa Semančíka tzv. Bratislavskú deklaráciu. Litva a Maďarsko deklaráciu nepodpísali, pretože si vyhradili právo prerokovať jej podpísanie v orgánoch vlastnej poľnohospodárskej samosprávy.

„Nosným bodom včerajšieho a dnešného stretnutia bola Spoločná poľnohospodárska politika pre nasledujúce obdobie, teda pre roky 2021 až 2028. Rokovanie bolo dosť náročné, pretože v rozšírenej časti rokovania bolo sedem krajín (krajiny V4, Chorvátsko, Estónsko a Litva). Aj rozdielnosť (národných) podmienok zohrala svoje. Po diskusiách, ktoré sme viedli, môžeme povedať, že sme dospeli ku kompromisným návrhom a k prijatiu spoločnej Bratislavskej deklarácie ku Spoločnej poľnohospodárskej politike. Tú dnes podpísalo päť krajín, s výnimkou Litvy a Maďarska, ktoré si vyhradili ešte určitý čas na prerokovanie vo svojich orgánoch, v predsedníctvach. Deklarácia je otvorený dokument, a preto predpokladám, že sa obe krajiny k deklarácii s odstupom niekoľkých dní pridajú,“ uviedol Semančík.

„Hovorili sme o CAP, kde je podľa zúčastnených potrebné urobiť zmeny. Väčšina sa zhodla na tom, že Spoločná poľnohospodárska politika je stále nastavená diskriminačne. Je taktiež rozdielna vo východnej a západnej časti EÚ. Chceme preto férové a spravodlivé podmienky pre podnikanie v celej EÚ, ktoré by mali zabezpečovať aj určitú konkurenciu vo vzťahu k podnikaniu,“ spresnil.

Prijatá deklarácia má podľa Semančíka po diskusii 11 konkrétnych bodov.

„Hovoríme v nej o tom, aby agropolitika v ďalšom období bola silná, spravodlivo nastavená tak, aby sa konečne upustilo od rozdeľovania na základe historických princípov. Chceme tiež udržať ľudí na vidieku,“ poznamenal predseda SPPK.

Deklarácia sa podľa neho taktiež zaoberá dvojakou kvalitou potravín, ako aj nevyváženým stavom v dodávateľskom potravinovom reťazci a nekalými praktikami v potravinárstve.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Pišta
Pišta
31. marec 2017 20:31

Prečo sa to vôbec volá spoločná poľnohospodárska politika, keď v každej krajine sú úplne iné podmienky. Taký paradox. A prečo sa vlastne stále bavíte o spoločnej politike.. Prečo neprídete s úplne novým myslením, stratégiou. Toto tu nefunguje a fungovať nikdy nebude. Lebo poľnohospodársku politiku nastavujú politici a nie ľudia, odborníci,… Celý komentár »

jm
jm
1. apríl 2017 13:28

Skoro ako v rozprávke. Ako si predstavujete rovnaké podmienky v rámci EÚ v Spoločnej poľnohospodárskej politike keď u nás doma ich máme tiež rozdielne. Pri predkladaní projektu sú zvýhodnené veľkopodniky oproti malým slabším farmám. Len je zaujímavé ,že pri dodržiavaní nariadení pri krížovej kontrole sme posudzovaný rovnako. Bez rozdielu malý… Celý komentár »