Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Rimavská Sobota prenajme svoju pôdu cez súťaž

Rimavská Sobota prenajme svoju pôdu cez súťaž
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Približne 170 hektárov poľnohospodárskej pôdy vo svojom vlastníctve prenajme samospráva Rimavskej Soboty cez verejnú obchodnú súťaž na obdobie piatich rokov. Minimálna cena bude 150 eur za hektár a rok bez rozlíšenia druhu pozemku. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí.

Ako v rozprave uviedol poslanec Ivan Hazucha, doteraz jediným kritériom pri výbere nájomcu pôdy bola najvyššia suma.

„Pôda je však nenahraditeľný a neobnoviteľný majetok, preto by nám malo záležať na tom, ako ju ten, kto ju má v nájme, využíva. Mesto ako vlastník by sa malo obrátiť na nejakú organizáciu a požiadať ju o rozbor pôdy, aby sme videli jej kvalitu a mali predstavu, ako sa k nej užívateľ správal. Či sa ju snažil len spustošiť, alebo sa o ňu staral zodpovedne,“ vysvetlil poslanec.

Podľa slov primátora Jozefa Šimka to nie je zlá myšlienka.

„Do budúcej zmluvy zakomponujeme, že nájomca je povinný počas doby prenájmu zachovať kvalitu pôdy v takom stave, ako ju prevzal,“ prisľúbil primátor.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ludo
Ludo
5. apríl 2017 21:14

chyba páni poslanci len si spravíte zle nerobte podobnú chybu ako v Trnave i keď na tom stave majú vinu aj poľnohospodári, ktorí obrábali mestské pozemky do elektronickej súťaže. podpora malého a stredného podnikania nič? príde zahraničný zdvihne nájomné a ty slováčisko buď sa prispôsob, alebo drž hubu

jm
jm
5. apríl 2017 22:43

Títo poslanci prespali dosť dlhú dobu.Totiž ich pozemky niekto stále obrábal od dávnej doby kedy prebehla kolektivizácia . A dnes si myslia že vinník je ten kto obrába ich pôdu akože súčasný užívateľ? Stačí sa pozrieť ako vypadajú priľahlé časti ciest ,potokov,za pár rokov je všade hotová džungľa . Asi… Celý komentár »

realista
realista
6. apríl 2017 21:15

150 €/ha ??? pri Rimavskej Sobote ??