Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Začali rozposielať rozhodnutia pre mladých farmárov

Začali rozposielať rozhodnutia pre mladých farmárov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) dokončila vyhodnocovanie projektov opatrenia „Mladý farmár“ Programu rozvoja vidieka a začala rozposielať rozhodnutia uchádzačom o nenávratný finančný vo výške 50 000 eur.

„Z 2 028 žiadostí, ktoré agentúra obdržala do marca roku 2016 uspokojíme 500 žiadateľov sumou v celkovej výške 25 miliónov eur. Podľa pravidiel budeme najprv informovať žiadateľov, ktorí nesplnili kritériá a podmienky zaradenia do výberu, tých bolo 370. Následne dostanú rozhodnutia žiadatelia so schválenými projektmi a nakoniec budeme rozposielať rozhodnutia o neschválení z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov,“ vysvetlil Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Rozhodnutia i zmluvy PPA zasiela výhradne poštou, žiadatelia tak nemusia navštevovať regionálne pracoviská agentúry. Všetci žiadatelia dostanú rozhodnutia do približne mesiaca.

Pri opatrení pre mladých farmárov s označením 6.1 Programu rozvoja vidieka bude dôležité, aby hodnoty štandardného výstupu zo strany mladých farmárov boli striktne dodržané a nadobudnuté financie sa neminuli účinkom. PPA bude preto pozorne kontrolovať dodržiavanie nastavených podnikateľských plánov, bude vykonávať kontroly na mieste a v prípade porušenia zmluvných podmienok bude prostriedky žiadať späť.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zároveň komunikuje s Európskou komisiou vo veci navýšenia prostriedkov na podporu mladých farmárov cez Program rozvoja vidieka.

„Priemerný vek poľnohospodára bol  v roku 1990 na Slovensku 40 rokov. Dnes je to už takmer 50 rokov. Štát musí hľadať spôsoby ako podporiť mladých ľudí, ktorí majú záujem o poľnohospodárstvo,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

V hre je tak ďalších 23 miliónov eur, ktoré by chcelo ministerstvo využiť práve na opatrenia podporujúce mladých farmárov.

Autor článku: Vladimír Machalík - hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
15 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ludo
Ludo
7. apríl 2017 10:24

To je síce pekné ale chcel by som vidieť zoznam s počtom bodov a ktorý dostali nedostali kde je hranica keď už sme takí transparentný

jm
jm
8. apríl 2017 0:55

Ako to vysvetlíte žiadateľovi ktorý síce bodovo splnil kritéria ,ale z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov nemal schválený projekt. Pekne ste dobehli tých mladých naivných ľudí. Biť na ich mieste nikdy by som neveril ani jednému z tých politických strán ktorý sa zaslúžili o takýto podvod. A do budúcna si myslíte… Celý komentár »

Pišta
Pišta
9. apríl 2017 18:46

Pani Matečná tvrdí, že štát musí hľadať spôsoby, ako podporiť mladých ľudí, ktorí chcú pracovať v poľnohospodárstve. Pani ministerka veľmi veľa cestuje do Bruselu, nechodí medzi ľudí a nepozná skutočný prístup štátu ku poľnohospodárom všeobecne bez ohľadu na vek. Štát robí všetko preto, aby znechutil prácu v poľnohospodárstve ešte aj… Celý komentár »

Joe
Joe
9. apríl 2017 21:47

Zase niekoho ofajcili

Joe
Joe
10. apríl 2017 5:08

O akej hre to tu pisete? Takze doteraz sa tiez iba s ludmi hrali? Stalo ich to cas, peniaze a nervy a zase sa pohraju?

jm
jm
10. apríl 2017 11:26

Keď si nájdeš články z pred vyše dvoch rokov ktoré uvádzali sumu vyčlenenú pre žiadateľov tak to ľahko pochopíš.Tá ako keby nebola nikdy zverejnená .Prednedávnom bola vydaná nová informácia o navýšení 18 miliónov Eur na sumu 50 miliónov. Táto suma bola úž hodne nižšia ako tá prvá uvedená.Mala byť poskytnutá… Celý komentár »

aj aj
aj aj
10. apríl 2017 14:39

a aj z tých neúspešných… tomu verte. A ak sa dobre pamätám, tých mladých malo byť 600 kuskov. ešte aj to orezali. ako to stehienko z čerstvej brazílskej roštenky, ktorá zapácha, len čo sa kamión na rampe otvorí.

Jana
Jana
10. apríl 2017 17:29

Pamätám sa, pred Vianocami s veľkou pompou ohlasovala ministerka, spoločne so šéfom asociácie mladych farmárov, že presunula peniaze z jedného koša do druhého, navýšila sumu na 50000 eur, čím bude môcť byť až 1000 vybraných projektov podporených. TA3 dookola púšťala tlačovku, ako podporuje mladých farmárov a ako dostanú Vianočný darček… Celý komentár »

Jana
Jana
10. apríl 2017 20:41

Chýbajú mi tam nuly, pardon

Anonym
Anonym
11. apríl 2017 9:05

Janka …. súhlasím

Anton
Anton
5. júl 2017 21:56

Všetci žiadatelia dostanú rozhodnutia do približne mesiaca.
Tí naši politici asi nevedia koľko dní má jeden mesiac!
Je júl a stále mi neprišla žiadna odpoveď.
Hanba im, zase ďalší podvod na obyčajných ľudí!!

Anton
Anton
5. júl 2017 21:56

Všetci žiadatelia dostanú rozhodnutia do približne mesiaca.
Tí naši politici asi nevedia koľko dní má jeden mesiac!
Je júl a stále mi neprišla žiadna odpoveď.
Hanba im, zase ďalší podvod na obyčajných ľudí!!

Jana
Jana
8. júl 2017 10:21

Sme na Slovensku nie sa čomu čudovať dokonca júna mali byť výplatne priame platby dneska je 8.7.2017 a ešte nemam ani rozhodnutie ale oni natom pracuju a snažiasa takuto dávajú odpoveď naseba nemajú meter len na ziadatele.podpora od tochto štátu je celkom onicom drustva majú podu v najme len ťahajú… Celý komentár »

jm
jm
8. júl 2017 22:47

Táto téma by mala mať priestor na tejto stránke už hlavne z toho dôvodu ,že sa jedná o mladých ľudí ktorý nemali inú možnosť skúsiť čo je to podnikať. Predošlý príspevok tak isto poukazuje na náš prekrásny systém presne ako ho poznáme a títo mladý sa majú určite načo tešiť.… Celý komentár »

dedo jozef
dedo jozef
10. júl 2017 22:38

prečo ppa nesčita kolko projektov bolo podanych,nevyčleni sumu penazi,neovery pravdivost projektov cez regionalne pracoviska,da každému,kto to mysli važne rovnako.,,,,,šikanuje mladych a najme starších,podavanim žiadosti elektronicky čo nemaju ani počitač,gsaa,gsbb a ktovie čo ešte pride,len aby komplikovali život polnohospodarom,sebe ulahčovali pracu ale stale rovnaky počet zamestnancov. na zavedenie softvéru jednej počitačovej… Celý komentár »