Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Spotrebiteľ pozná svojho roľníka

Spotrebiteľ pozná svojho roľníka
insert_photo5 x autor

Prvá ovčiarska akcia v tomto roku privítala stovky milovníkov dobrého jedla a desiatky detí. Stánky považských chovateľov ponúkali ovčie syry, alebo jahňacinu a najmenší nevedeli spustiť oči z pasúcich sa oviec, jahniatok a kozičiek.

Tie sa v sobotu (8.4.2017) na námestí v Považskej Bystrici objavili už po ôsmy raz. K radosti najmenších ich priviezli družstevníci z Mestečka. Aby zážitok detí pretrval, každé si mohlo zvieratká namaľovať. Pripravené boli detské stoly, stoličky a množstvo pasteliek.

Zväčša až po nadšených detských pohľadoch, pokusoch zvieratká pohladkať a ich namaľovaní sa rodičia dostali k špecialitám od deviatich chovateľov oviec a spracovateľov mlieka z regiónu Dubnice nad Váhom, Ilavy, Púchova a Považskej Bystrice.

„Impulzom na založenie podujatia Zo salaša do mesta bola obava mojich kamarátov. Tŕpli, že keď si kúpia celé jahniatko, či nezostane konzumácia mäsa v rodine iba na nich. Nevedeli, ako na chuť mäsa zareaguje manželka, alebo deti. Vytvorili sme preto podujatie, kde je v ponuke jahňacina pripravená na rôzne spôsoby a sám zákazník zistí, či je chuť podľa jeho predstáv,“ hovorí Eduard Janíček zo Salaša Udiča.

S odstupom ôsmych rokov s radosťou priznáva, že spotrebiteľ zareagoval presne tak, ako pri založení podujatia dúfali. Pokiaľ v prvom roku organizácie akcie predával jeho salaš priamo spotrebiteľovi len 40 jahniat, v súčasnosti už zákazníci vykúpia všetkých 250 jahniatok.

Zaujímavá je aj cena. Nie len pre spotrebiteľa, ktorý získa kvalitné mäso za rozumnú cenu, ale aj chovateľa. Zákazník za kilogram jahňaťa zaplatí 3 eurá, čo je výrazne menej, ako na pulte obchodného reťazca. Spokojný je aj náš chovateľ. Ak by sa spoliehali len na talianskeho veľkoodberateľa, získal by o euro menej. Aj z toho dôvodu stále viac ovčiarov hľadá cestu priameho predaja jahniat.

Na považskobystrickom námestí vyzerali byť spokojní aj ďalší výrobcovia ovčích výrobkov z regiónu. Oľga Apoleníková zo Salaša Pružina bola neustále v rozhovore s návštevníkmi. Na prvý pohľad bolo zrejmé, že väčšinu z nich dobre pozná. Od stánku, ale aj mobilnej predajne pružinského salaša odchádzali kupujúci s čerstvými a údenými syrmi, ovčími niťami, žinčicou, nakladanými syrmi a ovčími jogurtami.

„Väčšina chovateľov v regióne produkciu ovčieho mlieka spracováva. Produkty predávajú priamo z dvora a preto spotrebiteľ veľmi dobre vidí, v akých podmienkach vzniká jeho obľúbený výrobok. Zo salaša do mesta popularizuje našich výrobcov a bežný spotrebiteľ získava prehľad o tom, kde sa nachádza najbližší ovčiar k jeho bydlisku,“ opisuje Daniela Janíčková, riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Považskej Bystrici.

Považskobystrický región nebol donedávna typicky ovčiarskym. Významnejšiu stopu tu v sedemdesiatych rokoch urobilo družstvo v Mestečku, keď začali s chovom takmer dvetisíc oviec. Ešte na začiatku deväťdesiatych rokov nebolo v okrese Púchov, Ilava a Považská Bystrica viac, ako 8-tisíc oviec. Dnes majú živých kosačiek, ako sa ovciam častom hovorí, až 18-tisíc. V súčasnosti počet stagnuje a rozvíjajú sa najmä doterajší chovatelia.

Jednou z nich je Anna Beníková z Papradna. Vlani otvorila pre hostí novú kolibu, ktorá sa nachádza priamo na farme. Ubytovaný návštevník, alebo hosť reštaurácie vidí, ako ovce, hovädzí dobytok, ale aj kone, žijú. Nie nadarmo sa jej upravená farma hrdí aktuálnym titulom Najkrajší chotár roka!

V predajnom stánku na považskobystrickom námestí mala Anna Benníková štyri svižné dievčatá. Aj napriek tomu jej stál pred pultom rad návštevníkov. Regionálna produkcia zákazníka v okolí Považskej Bystrice už roky oslovuje. Autor myšlienky Eduard Janíček si želá, aby podobné podujatie vzniklo v každom okresnom meste. To považskobystrické už dlhodobo existuje za spolupráce Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Národnej siete rozvoja vidieka a mesta Považská Bystrica.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 5 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments