Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Zo sveta

Nakazené mäso tvorí menej ako 5 percent z produkcie

Nakazené mäso tvorí menej ako 5 percent z produkcie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Nový brazílsky veľvyslanec na Slovensku Luís Antonio Balduín Carneiro označil dovoz nakazeného brazílskeho mäsa na Slovensko za nešťastný prípad. „V číslach ide o menej ako päť percent produkcie brazílskeho mäsa. Avšak, aj napriek tomu tento prípad musíme brať vážne,“ uviedol včera (10.4.2017) pre TASR po tom, čo ho prijal slovenský prezident Andrej Kiska.

Voči spoločnostiam, ktoré exportovali takéto mäso, boli vyvodené dôsledky.

„Niektorí skončili vo väzení, proti niektorým sa vedie súdny proces. Tieto spoločnosti už nemajú viac povolenie na vývoz, keďže pre Brazíliu ide o veľmi dôležité odvetvie. Mäso vyvážame do viac ako 150 krajín,“ zdôraznil veľvyslanec.

Verí, že škandál čoskoro pominie a Brazília bude opäť známa mäsom tej najlepšej kvality.

Priznal, že Brazíliu táto situácia znepokojila, ale považuje ju iba za dočasnú.
Podľa jeho slov ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej na stretnutí ponúkol podporu a prisľúbil jej poskytnutie akýchkoľvek potrebných informácií.

„Až 99,6 percenta brazílskych závodov produkujúcich mäso pracuje v súlade s medzinárodnými hygienickými požiadavkami a nie sú zapojené do nezrovnalostí,“ konštatuje veľvyslanec. Brazílske a európske úrady podľa jeho slov zakázali vývoz 21 zariadeniam.

Brazílsky mäsový priemysel si podľa neho udržiava štandard kvality a prísny systém fytosanitárnej kontroly.

Ako novonastupujúci veľvyslanec považuje slovensko-brazílske vzťahy za vynikajúce. Vyzdvihol i spoluprácu v oblasti obchodu.

„V Brazílii je približne taký počet slovenských spoločností, ako je na Slovensku brazílskych. Prioritami počas môjho funkčného obdobia bude obchod a investície,“ vyhlásil.

Zároveň dodal, že sa bude snažiť nájsť viac možností spolupráce v oblasti vedy a technológií. Taktiež by privítal väčšiu spoluprácu v oblasti kultúry a turizmu.

„Brazília začína objavovať strednú a východnú Európu a veríme, že rovnako Slováci sa rozhodnú navštíviť Brazíliu,“ dodal.

Až 80 percent brazílskeho mäsa smeruje do EÚ cez Holandsko. Prvou krajinou EÚ, ktorá začala vykonávať kontroly vo veci škandálu s brazílskym mäsom, však bolo Slovensko. Aj na základe testov zo Slovenska vyzvala EÚ ďalšie členské štáty, aby začali vykonávať kontroly brazílskych produktov na svojom území. Salmonela v brazílskom mäse už bola objavená v Holandsku a v Českej republike.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
11. apríl 2017 9:39

Takáto chyba sa nedá ospravedlniť. Holandský obchodníci by mali spolu zodpovedať za nedostatky pri kontrole keď na európsky trh sa priváža až 80 % brazílskeho mäsa. V Brazílii zodpovedných vyšetrujú a zatvárajú no EÚ je asi jedno čo sa deje v potravinovom sektore.

Petr
Petr
12. apríl 2017 8:42

Ten náš mastný trojvlas kiskas nemá absolútne niejaké , ABSOLÚTNE NIJAKÉ, vedomosti, schopnosti, dovednosti, skúsenosti s ničím, okrem úžery. Už dávno malo byť na neho podané trestné oznámenie, minimálne za protištátnu činnosť. Ale k veci. Nejde o podiel z produkcie Brazílie, ale o podiel z trhu u nás, a to… Celý komentár »

mlok
mlok
12. apríl 2017 12:43

co to trepe ten akoze velvyslanec o 5% ? To sa mu zda malo ? Tak nech si to skonzumuju doma. Vzdy som si myslel, ze pri potravinach je nulova tolerancia standard.
No ale ked chce niekto cenu, tak ma tovar zodpovedajucej kvality.