Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Najviac klesla percentuálne výroba vína v Brazílii a Maďarsku

Najviac klesla percentuálne výroba vína v Brazílii a Maďarsku
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Globálna produkcia vína sa minulý rok znížila. Dôvodom bolo zlé počasie vo viacerých regiónoch. Najstrmší pokles produkcie z hľadiska objemu zaznamenali vlani Francúzsko a Argentína. Vyplýva to z údajov Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV).

Konkrétne, vinári na celom svete v roku 2016 vyprodukovali 267 miliónov hektolitrov vína. To je o 3,2 % menej, ako v roku 2015, keď vyprodukovali 276 miliónov hektolitov.

Francúzsko, druhý najväčší svetový producent vína po Taliansku, pritom vlani pre nepriaznivé počasie znížil výrobu o 3,6 milióna hektolitrov vína. Argentína, ktorej patrí deviata priečka v rebríčku najväčších svetových producentov, znížila minulý rok svoju výrobu o 3,9 milióna hektolitrov.

Po prepočítaní na percentá sa minulý rok najstrmšie prepadla produkcia vína v Brazílii, a to medziročne o 55 % a v Maďarsku o 38 %.

Aj Južná Afrika má za sebou nepriaznivý rok. Sucho zničilo časť úrody a produkcia vína v tejto krajine vlani klesla o 6 %.

Globálna rozloha viníc sa minulý rok nezmenila. Podľa údajov OIV sa vinice rozprestierali na ploche 7,5 milióna hektároch.

Čína vlani rozšírila celkovú rozlohu svojich viníc, ale zároveň došlo k redukcii ich plochy v Turecku a Portugalsku.

Vinice v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Číne a Turecku sa dohromady podieľajú viac ako 50 % na celkovej globálnej rozlohe viníc.

Svetová spotreba vína sa minulý rok mierne zvýšila na 242 miliónov hektolitrov, ale stále zaostáva za úrovňou, ktorú dosahovala pred globálnou finančnou krízou.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments