Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Baníci realizujú ďalší rozvoj agro aktivít

Baníci realizujú ďalší rozvoj agro aktivít
insert_photofb ovozela

Baníci začali v tomto období s výrobou vlastných nátierok. Po pestovaní paradajok, hlivy či chove sumčeka afrického ide o ďalšiu z nebaníckych aktivít, ktoré by mali podľa skupiny Hornonitrianske bane nahradiť ťažbu uhlia v podzemí.

Výroba nátierok súvisí s chovom sumčeka afrického v Handlovej, ako i hlivou ustricovou, ktorú už vyše 20 rokov pestujú baníci v podzemí, uviedol Stanislav Gurský, konateľ Agro GTV, ktorá patrí do skupiny Hornonitrianskych baní.

“Momentálne rozbiehame v chove rýb spracovanie rybieho mäsa formou nátierok a jedna z nátierok bude s hlivou, ktorá príde na trh v priebehu dvoch, troch týždňov,” načrtol s tým, že už od decembra sú v predaji nátierky sumček s fazuľou a sumček zo zeleninou.

Ďalšou z aktivít, pestovaním paradajok v skleníkoch v Novákoch, začala Agro GTV sedem rokov dozadu. V Novákoch dopestuje Agro GTV 1500 ton paradajok, v Handlovej v skleníkoch pod firmou Agro-Rybia farma je to 150.000 kilogramov a do 100.000 kilogramov uhoriek. Pre tento rok od pestovania uhoriek však bane upustili, a to pre nie celkom pozitívnu ekonomiku, nahradili ich preto novou odrodou paradajok.

“Celý objem rajčín končí na slovenskom trhu, v rôznych reťazcoch alebo ďalších obchodíkoch. Naším partnerom v tomto smere je spoločnosť Vita-zel & company, ktorá odoberá všetko od Ovozely, teda aj od našich kolegov, z Krtíša, Brutov, Kameničian či Handlovej,” priblížil konateľ spoločnosti.

Pestovanie paradajok je podľa Gurského jednou z aktivít, ktorá by mala nahrádzať do budúcna tok pracovných miest v baníctve.

“Aj keď sa to môže niekomu zdať málo, že je to len 40 ľudí (v skleníkoch v Novákoch, pozn. TASR), dnes už máme ďalšiu aktivitu, pripravujeme ďalšie a ďalšie,” povedal.

Gurský priznal, že priamy dosah na baníka to nemusí mať, pretože nie je vždy použiteľný v skleníku.

“Ale zase namiesto neho vytvoríme iné pracovné miesto, čiže v tomto regióne nahrádzame tých, ktorí budú odchádzať do budúcnosti alebo už aj odchádzajú,” podotkol.

Spoločnosť sa ďalej plánuje venovať aj poľnohospodárskej činnosti, jednou z potenciálnych možných aktivít je i výroba hranoliek, potvrdil konateľ Agro GTV.

“Aj keď so zemiakmi je to na Slovensku dosť komplikované… Paradoxne, Liptov, Spiš, Orava boli zemiakarské oblasti, ale dnes sa najväčšie množstvo zemiakov pestuje na rovinách, kde závlahy hrajú rolu, lebo v kopcoch bude ťažko robiť závlahy. A keď nemáte dopestovať nejaký objem zemiakov, tak ekonomicky neuspejete,” vysvetlil.

Gurský zároveň nevylúčil, že sa bane vrátia k myšlienke pestovania ovocia do jogurtov, nad ktorým pred časom uvažovali.

S chovom sumčeka afrického začala zase Agro-Rybia farma v septembri 2015. V priestoroch farmy v Handlovej je dnes desať veľkých s objemom 60 kubických metrov (m3) a osem malých betónových nádrží s objemom 14 m3.

“Celková obsádka na jednotlivé nádrže sa mení, tak ako ryba rastie. Čiže, počítame 25 ton na veľkú nádrž, celková obsádka v hale je momentálne zhruba 230 ton rozrastených rýb, lebo každý mesiac dochádza nová ryba, nová násada, čiže je tam niekoľko skupín veľkosti,” spresnil produkčný manažér firmy Juraj Masár.

Agro-Rybia farma dodáva ryby na slovenský trh, do Čiech, Poľska a skúša nové kontakty v Nemecku či Maďarsku, dodal Masár.

Skupina dnes zamestnáva v iných oblastiach mimo baníctva 1000 pracovníkov, pričom ide aj o strojárenské prevádzky, oblasť služieb či spoločnosť Ekosystémy, ktorá robí opravy vozňov a rekonštrukcie vagónov, uzavrel Gurský.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: fb ovozela

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
19. apríl 2017 20:12

chce to doplniť prvú vetu:
“…ktoré by mali podľa skupiny Hornonitrianske bane nahradiť ťažbu uhlia v podzemí” a výpadok štátnej podpory z ministerstva hospodárstva nahradiť podporou z ministerstva pôdohospodárstva