Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Mrazy poškodia na hornej Nitre cukrovú repu či kukuricu

Mrazy poškodia na hornej Nitre cukrovú repu či kukuricu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Aprílové mrazivé počasie sa podľa miestnych poľnohospodárov podpíše aj na úrode na hornej Nitre. Škody očakávajú najmä na ovocných drevinách, kukurici a cukrovej repe, uviedol dnes pre TASR riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory (RPPK) Prievidza Jozef Fabian.

„Poľnohospodári na hornej Nitre majú už zasiaty jarný jačmeň, hrach, ovos a cukrovú repu. Niektoré podniky už vysiali aj kukuricu a trávy na ornej pôde. Jarný jačmeň je zasiaty na ploche 1200 hektárov a cukrová repa na vyše 500 hektároch. Treba nám ešte v okrese dosiať kukuricu a sóju, tiež vysadiť zemiaky, ktorých agrotechnický termín je neskorší,“ priblížil Fabian.

Rýchly nástup jari s vysokými teplotami podľa neho výrazne urýchlil vegetačný rast ozimných obilnín a jarín, rast plodín výrazne urýchlili priaznivé vlahové podmienky.

„Príchod studeného počasia s poklesom teplôt cez deň z takmer 20 stupňov Celzia na dva až päť stupňov Celzia a nočné mrazy sú pre rastliny šokom. Rast plodín spomalili i vysoké zrážky v krátkom čase na úrovni 70 až 80 milimetrov,“ ozrejmil.

Lokálny výskyt ľadovca zase poškodil listovú plochu ozimných a jarných obilnín, pričom toto poškodenie spôsobuje zvýšenie možnosti infekcie hubových chorôb.

„Nočné a ranné mrazy sa výrazne podpisujú hlavne v ovocných sadoch a na zelenine, kde dochádza k zamŕzaniu kvetných pukov a k trhaniu pletív na rastlinách. Chlad a mráz môže poškodiť osiate plochy kukurice a cukrovej repy, ktorých vegetačné štádium je vyššie. V takýchto rastlinkách listová plocha obsahuje vyšší obsah vody a mráz potom poškodzuje rastlinné pletivá a odumiera, respektíve regeneruje, a to je už na úkor úrody,“ doplnil Fabian.

RPPK Prievidza podľa jeho ďalších slov pozorne monitoruje škody spôsobené mrazom, pričom dnes ešte nie je možné presne vyčísliť ich výšku, nakoľko studená a mrazivá klíma stále pretrváva.

„Rastliny postihnuté mrazom majú antokyanové sfarbenie a dostali sa do kryptovegetačného – dormačného štádia, to znamená, že rastlina nerastie, nevegetuje a ak nepriaznivé podmienky trvajú dlhšie, odumierajú pletivá a rastlina ukončí svoj rast. Škody očakávame hlavne na ovocných drevinách, kukurici a cukrovej repe. Tu je nutné podotknúť, že porasty, ktoré boli zdravé, mali dobrú výživu a kondíciu, majú väčšiu šancu na prežitie a elimináciu výpadku úrody. Tu sa ukáže aj agronomická zručnosť a odbornosť pestovateľa,“ uzavrel.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments