Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Pôda sa nemôže vnímať ako investičná komodita

Pôda sa nemôže vnímať ako investičná komodita
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodárska pôda sa nemôže vnímať ako investičná komodita. Uviedol to dnes na diskusnom podujatí – verejnom okrúhlom stole v Bratislave štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriel Csicsai (nominant Most-Híd).

Záujem rôznych investorov nakupovať pôdu, cenu pôdy zvyšuje, čo podľa neho sťažuje situáciu reálnym poľnohospodárom.

„Najhoršia situácia je najmä na západnom Slovensku, na Žitnom ostrove, respektíve v okolí Nitry, kde ceny pôdy rastú takým tempom, že sa stávajú pre menších farmárov na kúpu nedostupné,“ upozornil.

Nákup pôdnych celkov sa tak podľa neho stáva doménou domácich a zahraničných finančných skupín, ktoré spravidla disponujú rozsiahlymi finančnými zdrojmi.

„Tieto skupiny v agrosektore uplatňujú spravidla tzv. priemyselný typ poľnohospodárstva, teda maximalizáciu techniky a minimalizáciu ľudského faktora. Takýto prístup však likviduje vidiecky spôsob života a znefunkčňuje vidiek,“ podčiarkol Csicsai.

Prijatie ústavného zákona o ochrane pôdy by podľa štátneho tajomníka MPRV malo byť nevyhnutne spojené s vykonávacím zákonom, ktorý by konkretizoval podmienky ochrany pôdy.

Podľa opozičného poslanca OĽaNO-NOVA Martina Fecka by sa štát mal lepšie starať o pôdu, pretože je základným výrobným prostriedkom na produkciu potravín.

„Ak sa bude hlasovať o ústavnom zákone o ochrane pôdy, budem preto hlasovať – za,“ poznamenal Fecko.

Verejný okrúhly stôl na tému pôdy organizuje Vidiecka platforma s podporou Agrárnej komory Slovenska, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Združenia mladých farmárov Slovenska a Slovenského zväzu agropodnikateľov a rodinných fariem a Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments