Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Matečná: Proti mrazom môžu použiť peniaze z PRV

Matečná: Proti mrazom môžu použiť peniaze z PRV
insert_photo

Vinári a vinohradníci môžu využiť prostriedky na tzv. poistenie svojej úrody z Programu rozvoja vidieka (PRV) SR. Upozornila na to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) v súvislosti s minulotýždňovým (21. 4.) výskytom jarných mrazov a možnosťami riešenie ich následkov.

„Do dnešného dňa je tu (v opatrení) veľmi nízke čerpanie. Týmto opäť vyzývam tých, ktorých sa to týka. To opatrenie je nastavené pre nich, treba tieto peniaze využiť,“ podčiarkla.

Apelovala opäť na slovenských pestovateľov, aby do budúcnosti vykonali opatrenia, ktorými by sa dalo zabrániť škodám vzniknutým v súvislosti s mrazmi.

„V prvom rade nevysádzajte nové sady a vinohrady do tzv. mrazových dolín a kotlín, ktoré sú historicky potvrdené,“ zdôraznila. Nápomocné v orientácii, kde sa takéto oblasti nachádzajú, sú podľa nej rôzne zdroje, napríklad zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, či z tzv. mikroklimatických staníc alebo signalizačných služieb.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
26. apríl 2017 17:21

Svata prostoto- to je odbornicka…Pani ministerka, len tak pre info- vlani zamrzli sady, ktore su vysadene 15 rokov a nikdy predtym nezamrzli. Ale kludne si zite v tych svojich rozpravkach aj s Dankom a zbierajte hodnosti a vyznamenania- to vam ide. My sa vam poskladame.