Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

SPPK: Je predčasné konkretizovať dôsledky mrazov

SPPK: Je predčasné konkretizovať dôsledky mrazov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Zatiaľ je predčasné konkretizovať, aké množstvo budúcej úrody bolo pri jednotlivých plodinách v rámci celého Slovenska zničené mrazmi. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

„V prípade niektorých plodín však už teraz môžeme povedať, že presné škody po tohtoročných aprílových mrazoch budú známe až s odstupom času,“ doplnila.

Informovala zároveň, že SPPK tento týždeň požiadala svojich členov – pestovateľov, vinohradníkov a ovocinárov, aby jej do piatka 28. apríla nahlásili odhadované škody na úrode ovocných stromov, vo vinohradoch či na poľnohospodárskych plodinách.

„Na mrazy sú náchylné okrem kvitnúcich stromov aj vinohrady, porasty cukrovej repy, jahôd, paradajok, hlúbovín a podobne,“ doplnila.

Pestovatelia, ovocinári a vinohradníci v týchto dňoch podľa nej naďalej monitorujú škody, ktoré na vzchádzajúcej a kvitnúcej úrode spôsobili mrazy z polovice apríla.

„Kým minulý rok spôsobili straty na úrode prízemné mrazy, tento rok udreli mrazy v celom profile do výšky asi 50 metrov. Tento fakt spôsobil, že kvitnúce plody prechladli alebo rovno zamrzli. V najbližších dňoch budú ovocinári vedieť, do akej miery sa stromy týchto prechladnutých plodov zbavia a koľko z týchto budúcich plodov aj opadne. Niektoré ovocinárske firmy hlásia straty aj 80 až 90 %, ale sú aj pestovatelia, u ktorých budú len minimálne straty,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie SR, momentálne odhaduje škody za všetkých ovocinárov Slovenska na úrovni 40 až 50 %. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments