Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Agrotechnické operácie v SR prerušovalo nepriaznivé počasie

Agrotechnické operácie v SR prerušovalo nepriaznivé počasie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V severných častiach územia SR boli agrotechnické operácie v mnohých prípadoch prerušené pre nepriaznivé počasie. Podobný problém zaznamenali aj poľnohospodári na strednom a východnom Slovensku. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Na západe Slovenska sa vlahový deficit podľa nej podpísal najmä na repke olejnej. Jarné mrazy poškodili aj prvé kvety na jahodách, ktoré dávajú najväčšie a najkvalitnejšie plody. Mrazy poškodili aj ovocné stromy a vinič.

„V južných častiach nášho územia pokračovali jarné práce s malými prestávkami. Poľnohospodárov naďalej trápi vlahový deficit, čo sa jednoznačne ukazuje pri jarinách a kvitnúcej repke. V tejto oblasti pokračovali v sejbe kukurice a aplikácii prípravkov na ochranu rastlín proti burinám,“ priblížila.

Informovala, že poľné práce prakticky bez prerušenia pokračovali na Zemplíne.

„Je predpoklad, že škody vplyvom prízemných mrazov nebudú väčšieho rozsahu. Osev plodín je prakticky ukončený, okrem sóje a kukurice. Výsadba zemiakov sa predpokladá v nasledujúcich týždňoch, aktuálne poľnohospodári ošetrujú oziminy,“ doplnila.

Problémy najmä ovocinárom, zeleninárom a vinohradníkom, ale aj pestovateľom cukrovej repy a kukurice spôsobil podľa Holéciovej v posledných dňoch pokles nočných teplôt pod bod mrazu. Ovocinári od začiatku monitorovali počasie a nasadili na záchranu úrody dostupnú techniku.

„Škody na plodinách budú mať aj nepriame dôsledky, napríklad chovatelia včiel upozorňujú, že sa pravdepodobne prejavia mrazy aj na včelstvách, ktoré budú mať k dispozícii menej kvitnúcich rastlín,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments