Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z domova

Pýtať sa a otvárať nepríjemné témy

Pýtať sa a otvárať nepríjemné témy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Tomu, kto sa nejaký ten rok pohybuje v poľnohospodárstve a zúčastnil sa aspoň jednej verejnej informačnej akcie, zrejme netreba Jozefa Urminského predstavovať. Snáď len pár vetami: Ing. Jozef Urminský je dlhoročným predsedom PPD Prašice so sídlom v Jacovciach, predsedom RPPK v Topoľčanoch, predsedom Združenia pestovateľov obilnín od jeho vzniku v roku 2009, členom komoditnej rady ministerky a našli by sme ho aj v ďalších organizáciách.

Dôležité je, že je to človek mimoriadne rozhľadený, sčítaný, dobre informovaný, ale čo je podstatné, je aj otvorený, úprimný a nechýba mu zdravý sedliacky rozum.

A práve po ňom volali viacerí z tých, čo sedeli za predsedníckym stolom na XXX. Valnom zhromaždení (27.4.2017) Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Nitre. No akonáhle sa zdvihla ruka Jozefa Urminského, sálou sa ozval smiech a ani pani ministerka pôdohospodárstva si neodpustila posmešok. Hoci pôvodne ani nechcel, musel vystúpiť. Nedalo sa nereagovať na viacero vážnych tém, ktoré väčšina prítomných riešila snáď iba vnútri svojej hlavy a mysleli si svoje.

Ak by tam Urminský nebol, priebeh zasadania by bol vcelku pokojný, všetko by sa bez problémov schválilo, zatlieskali by sme si, vypili kávu a išli domov. Znovu by sme si iba v kútoch zanadávali, svorne poohovárali ostatných a znovu sa vrátili k riešeniu problémov na vlastnom piesočku. Ale on tam bol. Našťastie. A nemal strach sa pýtať a otvárať aj nepríjemné témy. Dokonca sa neostýchal namietať ani proti pripravenému uzneseniu. Samozrejme, nebol jediným diskutérom, ale zrejme najčastejším.

Možno, ak by bolo takýchto „Urminských“ viac, dnes by sme sa neborili s toľkými problémami, ktoré v poľnohospodárskom sektore máme. Nedali by sme tak ľahko dýchať exekutíve a požadovali by sme odpovede a riešenia. Možno by sme mali viac lepších zákonov, rozumnejšie pravidlá podnikania. Nechýbala by logika a cit pre poľnohospodársku výrobu v toľkých vládnych opatreniach. A možno by sme ani nemuseli každý raz na takýchto stretnutiach počúvať teplé reči našich predstavených a sľuby, ktorým už aj tak nik neverí.

Autor článku: Lada Debnárová - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
F.K.
F.K.
1. máj 2017 19:27

BOL TAM ON! Vďaka za to, že tam Jozef bol, ako vďaka za to, že sa zúčastnil už hádam 10-teho valného zhromaždenia v poradí za sebou. Jozef reční, sála sa uškŕňa a karavána ide ďalej…, nič sa nemení, alebo iba kozmeticky. Je však dobre, že tam bol aj Marian Kohút,… Celý komentár »

Marián Dukes
Marián Dukes
1. máj 2017 22:21

Je smutné, že sa ľudia pri jeho vystúpeniach uškŕňajú. Mali by ho lepšie počúvať. Ak je to pravda s tým posmeškom pani ministerky, je to od nej netaktné…

Miro
Miro
2. máj 2017 7:08

Pán Urminský príde na každé pracovné stretnutie pripravený a poľnohospodári v jeho okolí mu môžu len ďakovať za to všetko čo svojimi pripomienkami dokázal zmeniť. Zaslúži si obdiv poľnohospodárov.

Zeman
Zeman
2. máj 2017 8:51

Jozef je občas vo svojich príspevkoch trošku komplikovaný a dá v jednom viac otázok a dotazovaný si potom sami vyberú na čo odpovedať a čo prejsť mlčky. Teraz na valnom sa mu podarilo byť konkrétny a presný. Žiaľ adekvátna odpoveď ani teraz neprišla. A tí uškŕňači by sa mali zamyslieť… Celý komentár »

realista
realista
2. máj 2017 11:48

Tí uškrnači sa nesmejú na Jozefovi ale viacmenej na tom že pri otázke ktorú položí si na nu aj častokrát odpovie lebo tí čo tam hore sedia nevedia Jozef o čom hovorí a nevedia mu na otázku odpovedat

Space
Space
2. máj 2017 22:44

Sila názorovej jednoty v komore vždy poteší

Anonym
Anonym
3. máj 2017 5:54

Ti uskrnaci su len komusticki starci…panoptikum dob minulych.