Zadajte hľadaný výraz

  • Inzercia
Komerčné informácie Z domova

Na extrémy počasia je len jedno riešenie

Na extrémy počasia je len jedno riešenie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Vďaka extrémnym jarným škodám, ktoré spôsobili mrazy a neskôr krupobitie, hodnotia pestovatelia viniča, ovocia, ale aj ďalší slovenskí poľnohospodári vlaňajšok rozpačito. Je preto na mieste si pripomenúť najjednoduchšiu možnosť ako znížiť ekonomické dôsledky extrémov počasia.

Extrémne poveternostné javy už dávno nie sú storočnými javmi, ale vyskytujú sa v čoraz kratších intervaloch a hlavne vo väčšej intenzite.

Často skloňované ničivé neskoré mrazy, ktoré pretrvávali niekoľko nocí za sebou na jar roku 2016 spôsobili katastrofálne škody vo vinohradoch, ovocných sadoch a mnoho podnikov sa dostalo, resp. mohlo dostať do existenčných problémov.

S odstupom roka sa aktuálne situácia opakuje a opäť sme informovaní, že intenzívne mrazy postihli časť poľnohospodárov a významne siahli na predpokladané úrody.

„Dobrý poľnohospodár musí rátať s manažmentom rizík a otázku poistenia pestovaných plodín nikdy nezanedbať, pretože klimatické podmienky sú v dnešnej dobe nevyspytateľné. Pre mňa je dôležité spolupracovať s inštitúciou, ktorá má dlhoročné skúsenosti z vinohradníckej praxe. Stanovenie škôd vykonávajú vyškolení likvidátori – vinohradníci, čo garantuje ich presné a transparentné určenie,“ hovorí Alojz Masaryk z VÍNO – MASARYK s.r.o.

ZDROJ: Agra poisťovňa – Vinohradník a vinár Alojz Masaryk v jednom zo svojich mrazom poškodených vinohradov v apríli 2016 spolu s Ing. Daliborom Bánom, riaditeľom Agra poisťovne.

Silné až totálne poškodenia ľadovcom boli zaznamenané od mája 2016 okrem viniča aj na prakticky všetkých u nás pestovaných plodinách. Iba komplexné poistenie poľnohospodárskej produkcie, sa môže s podobnými výzvami v budúcnosti vysporiadať a zabezpečiť kontinuálnosť poľnohospodárskej prvovýrobe alebo možno aj samotnú existenciu slovenských poľnohospodárskych subjektov.

Naši farmári produkujú to, čo všetci ľudia denne potrebujú: potraviny najvyššej kvality pri stále náročnejších poveternostných pomeroch. Z tohto dôvodu potrebujú dostatočnú ochranu aj vo forme odpovedajúceho poistenia.

Agra poisťovňa je jediným špecializovaným poisťovateľom zameraným výlučne na poľnohospodársky sektor na Slovensku. V podstate máme jedinú dôležitú úlohu, a to odobrať poľnohospodárom z ich starostí. Prostredníctvom neustále sa rozširujúcej a v niektorých momentoch jedinečnej ponuky poistných produktov resp. ich modifikácií (0%-ná spoluúčasť, poistenia výnosového sucha, atď) byť takisto inovatívnym, spoľahlivým, spravodlivým a hlavne stabilným partnerom poľnohospodárov. Napríklad, nestiahnuť v prípade extrémnych škôd spôsobených vlaňajšími jarnými mrazmi celkovo možnosť poistenia sa voči nim aj do budúcnosti, ako to urobila jedna poisťovňa z poľnopoistného slovenského trhu. Ak by to urobili všetky, tohoročné jarné mrazy by nemal kryté žiadny ovocinár či vinohradník.

Vinohradníci sú na Slovensku jediní, ktorým štát (síce sprostredkovane cez prostriedky z EU) kompenzuje náklady na poistenie úrody. Žiadosť o poskytnutie 50%-nej kompenzácie poistného si môžu podať i tento rok na PPA do 15. mája! Veľká škoda, že uvedený prostriedok na efektívne zníženie možných dopadov extrémov počasia vo forme finančného stimulu využíva veľmi málo vinohradníkov. Ešte väčšia, že rezortné ministerstvo neumožní obdobným spôsobom ostatným poľnohospodárom, využiť sebamotivačnú funkciu refundácie nákladov na poistenie.

Veď výška ad hoc pomoci za minuloročné jarné mrazy ovocinárom by postačila na 40-percentnú refundáciu poistenia pre všetkých pestovateľov.Tým pádom by sa aj samotné ministerstvo zbavilo nutnosti vyplácania ad hoc platieb aj v prípade iných živelných extrémov (sucho, záplavy, atď.). Bolo by to v konečnom dôsledku lacnejšie riešenie  a dokonca systémové, ktoré funguje aj v okolitých štátoch. 

 

Prepojenie na aktuálnu vinohradnícku výzvu: TU  

Autor článku: Ing. Dalibor Bán, riaditeľ Agra poisťovne
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Lada D.
Lada D.
2. máj 2017 11:23

Pán Bán, spomeniete si, odkedy o tom hovoríme? Je to už snáď aj 10 rokov, keď SPPK v Piešťanoch zorganizovala prvú konferenciu na tému poisťovania v agrobiznise…

DB
DB
2. máj 2017 14:12

Ale áno samozrejme. Odvtedy už postihli poľnohospodárov v SR, ak spomeniem len tie najviac „kričiace“ – povodne (2010), sucho(2014,2015) či jarné mrazy(2016)… a opätovné jarné mrazy(2017)… Nie je potrebné nič privolávať, sama príroda dokáže „žiaľ“ sama, že nie je otázkou, či poveternostné extrémy nastanú, ale že KDE, KEDY a prípadne… Celý komentár »