Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z domova

Lesy SR v roku 2016 dosiahli hospodársky výsledok 8,5 mil. eur

 Lesy SR v roku 2016 dosiahli hospodársky výsledok 8,5 mil. eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky vlani zaznamenal hospodársky výsledok vo výške 8,5 milióna eur, pričom plánovaný bol na úrovni 7,7 milióna eur. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Bratislave generálny riaditeľ Lesy SR, š. p., Marián Staník, za účasti riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Petra Líšku a riaditeľa Lesopoľnohospodárskeho majetku, š. p., (LPM) Petra Šišku.

“Tržby a výnosy v roku 2016 dosiahli 227,98 milióna eur, z toho tržby za drevo predstavovali 200,51 milióna eur,” priblížil Staník.

Podľa neho vlani dodali Lesy SR 4,2 milióna m3 dreva, na ploche 7000 hektárov (ha) zrealizovali obnovu lesa. Prácu poskytujú Lesy SR pre asi 3600 zamestnancov. V roku 2017 štátny podnik očakáva hospodársky výsledok na úrovni 9,2 milióna eur, pri tržbách a výnosoch v hodnote 217,47 milióna eur.

“Minulý rok náš štátny podnik vysadil 15 miliónov nových stromov. V súčasnosti pestujeme 70 miliónov sadeníc v rôznej vekovej a druhovej štruktúre,” priblížil Staník.

Súčasťou práce Lesov SR sú podľa neho aj verejnoprospešné aktivity, najmä správa vodných tokov, protipovodňové opatrenia, múzeum, zubria zvernica Topoľčianky, chov koní na Muráni, správa parkov a lesníckeho skanzenu. Minulý rok sa zorganizovalo podľa neho množstvo podujatí pre verejnosť, ako Deň stromu, Lesnícke dni, Ekologický jarmok, Deň detí či turistické pochody.

Štátne lesy TANAP, štátna príspevková organizácia, ktorej hlavným cieľom je starať sa o lesy na územiach národných parkov TANAP a PIENAP, ukončili vlani hospodárenie so ziskom 4500 eur. Pri starostlivosti o lesy evidovali Štátne lesy TANAP spracovanie viac ako 70.000 m3 stromov, poškodených najmä lykožrútovou a veternou kalamitou. Vo Vysokých Tatrách lesníci TANAPu zasadili 1,7 milióna sadeníc.

“Významnú časť našej práce tvoria verejnoprospešné aktivity. Vykonali sme bežnú údržbu 254 kilometrov turisticky značených chodníkov. Pre návštevníkov sme vybudovali 70 nových odpočívadiel, vysadili sme 21.000 kusov pstruha potočného, 6000 kusov lipňa tymianového a realizovali sme výstavbu a údržbu protipovodňových zariadení,” informoval Líška.

Špecifickým podnikom, ktorý sa okrem lesníckej zaoberá aj poľnohospodárskou výrobou zameranou na chov hovädzieho dobytka s produkciou mlieka, je Lesopoľnohospodársky majetok Ulič, š. p., ktorý obhospodaruje najmä územie Národného parku Poloniny. LPM vlani dosiahol zisk po zdanení vo výške vyše 88.000 eur.

“Popasovali sme sa s viacerými problémami, ako sú nevyužívanie štrukturálnych fondov EÚ, dlhodobo zanedbané investície do rozvojových programov či riziko úbytku hospodárskych lesov. Našimi prioritami sú reorganizácia podniku, udržanie a zefektívnenie výroby mlieka a revitalizácia pridruženej drevárskej výroby. Chceme udržať zamestnanosť, dosiahnuť postupný rast miezd a čerpať zdroje z fondov EÚ,” doplnil Šiška.

LPM sa chce sústrediť aj na revitalizáciu včelárstva. Podnik plánuje zrealizovať rekonštrukciu cesty Porta Rustica s napojením na Poľsko, čím by vznikol základ budúceho rozvoja regiónu v oblasti cestovného ruchu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments