Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Odhrnuli sneh a začali siať kukuricu

Odhrnuli sneh a začali siať kukuricu
insert_photoautor - aktuálny pohľad na lúky v Liptovskom Ondreji

Jozef Zajac pracuje 32-rokov ako agronóm v spoločnosti AGRIA v Liptovskom Ondreji. Napriek tomu si taký vývoj počasia, ako zažívajú na Liptove v ostatných mesiacoch, dosiaľ nepamätá. Ešte v posledný aprílový deň zakrývalo chodníky, cesty, záhrady a polia sedem centimetrov čerstvo napadnutého snehu.

“Klimatické kotrmelce zažívame prakticky od začiatku roka. V januári boli dve noci, keď teplota poklesla pod mínus tridsať stupňov. Zamrzli nám napájačky, ale aj dojárne. Prakticky mesiac sme rozmrazovali potrubia, pretože mrazy boli vytrvalé. Dnes už sme na takéto kruté počasie lepšie pripravení,” hovorí Jozef Zajac, ktorý tým myslí najmä zakúpenie dvoch výkonných ohrievačov, ktoré sa používajú najmä na vykurovanie veľkých hál.

Skorá jar priniesla pár dní priaznivého počasia. Práve vtedy sa im podarilo vysiať jarný jačmeň. Nie však na celej predpokladanej výmere, keďže ďalší vývoj počasia takmer úplne zastavil práce v apríli.

“Minulý mesiac sme boli v poliach len tri dni. Stále pršalo, snežilo, alebo bol mráz. Na začiatku mája už zvykneme mať silážnu kukuricu zasiatu, tento rok len začíname so siatím,” hovorí v závere prvého májového pracovného týždňa J. Zajac.

Za pravdu mu dáva aj prehľad zrážok. V Liptovskom Ondreji dosiahol aprílový úhrn 115 milimetrov, pričom dlhodobý priemer je na úrovni 70 mm.

Liptovských hospodárov čaká v nasledujúcich dňoch množstvo práce. Jozefa Zajaca mrzí najmä vymrznutá repka, pri ktorej už dlhodobo dosahujú dobrých výsledkov. Vymrznutých 60-hektárov olejniny chceli nahradiť sladovníckym jačmeňom, ale počasie malo iné plány. Pod Tatrami namiesto repky privítajú silážnu kráľovnú.

V týchto dňoch majú záujem zintenzívniť práce aj na výseve 100-hektárov ďatelinotráv, ktoré zlepšia kvalitu krmív.

“Chováme 700 vysokoprodukčných holsteinských kráv. Samozrejme, nároky na kvalitu a zloženie objemových krmovín sú v tomto prípade vysoké,” informuje Jozef Zajac, ktorý ale nezabúda aj na druhých, nemenej významných reprezentantov chovu hovädzieho dobytka.

Ide o kravy pinzgauského plemena, ktorých v AGRII chovajú približne 250 kusov. Je to vôbec najväčšie stádo tohto krásného, pôvodného, višňovočerveného dobytka na Slovensku. Celkovo sa starajú o 2400 chvostov hovädzieho dobytka a 500 kusov oviec. Tomu je prispôsobená celá štruktúra rastlinnej výroby.

“Najrentabilnejšími plodinami sú pre nás kukurica a lucerna. Dorobíme z nich najviac živín. Či dusíka z lucerny, alebo energie z kukurice. Živočíšna výroba živí náš podnik a ten poskytuje prácu 120 ľuďom z okolia. Iná cesta, ako hľadať rezervy a možnosti pre rozvoj chovu zvierat na Liptove nie je,” uzatvára J. Zajac.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - aktuálny pohľad na lúky v Liptovskom Ondreji

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Space
Space
6. máj 2017 10:27

Uroveň farmarov je v stave vážneho rozkladu a poľnohospodárstvo je na polceste rozpadu. To je tak keď SPU každoročne húfne produkuje nepoužiteľný brak a dlhoročných agronomov ešte vie zaskočiť ake dokáže byť počasie vrtošivé

Jozef Bulla
Jozef Bulla
8. máj 2017 7:14

Držím palec takým ako je Jozef Zajac a manažment Agrie,ktorí neplačú,ale hľadajú riešenia aj v zápase s prírodou nielen s úbohosťou štátnej administratívy. To je cesta prekonania rozpadu a rozkladu nášho poľnohospodárstva a vidieka. prof. Jozef Bulla

Jozef Bulla
Jozef Bulla
10. máj 2017 9:42

Ospravedlňujem sa za oneskorenú reakciu na Space . Ste presvedčený,že SPU produkuje brak. Zásadne odmietam. Žiaľ,že bieda bola vždy na strane sedliaka,dorábajúceho chlieb nielen v potu tváre,ale aj v spolčenskom systéme ,ktorý raz ovládala ideológia,teraz peniaze. Univerzita vždy bude univerzitou. Napriek biede všeobecnej vzdelanosti a jej podpory doma, absolventi sú,žiaľ… Celý komentár »