Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Zrážky spôsobovali prerušenie prác na poliach

 Zrážky spôsobovali prerušenie prác na poliach
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na väčšine územia Slovenska sa vyskytli v 17. týždni značné úhrny atmosférických zrážok, čo znamenalo prerušenie prác na poliach. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

“Najvyššie úhrny zrážok boli počas 17. týždňa evidované vo štvrtok (27.4.) a piatok (28.4.). Ojedinele sme zaznamenali aj rekordne vysoké dvojdňové úhrny zrážok. Najviac zrážok, viac ako 100 milimetrov (mm), spadlo v oblasti Nízkych Tatier, na severozápade to bolo za týždeň prevažne 70 až 80 mm,” spresnil.

Pokles nočných teplôt spôsobil podľa neho problémy najmä ovocinárom, zeleninárom a vinohradníkom, ale aj pestovateľom cukrovej repy a kukurice.

“Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora monitoruje škody spôsobené mrazmi od prvej mrazivej noci za jednotlivé okresy a plodiny. Aktuálne však ešte nie je možné vyčísliť celkovú výšku škôd,” doplnil.

Počasie podľa Korpáša najviac skomplikovalo prácu poľnohospodárom z východnej a severnej časti Slovenska. Na väčšine územia museli prerušiť výsevy jarných plodín. Nízke teploty a pretrvávajúce vysoké nárazy vetra v mnohých regiónoch odďaľovali možnosť postrekov obilnín a cukrovej repy.

“Naopak, poľnohospodári zo západného a južného Slovenska postupne ukončujú výsev jarných plodín a pokračujú s prihnojovaním ozimín,” dodal.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments