Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pestovatelia kukurice sa obávajú, že prídu o veľkú zákazku

Pestovatelia kukurice sa obávajú, že prídu o veľkú zákazku
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodárska sezóna v Spojených štátoch je v plnom prúde a na poliach po celej krajine sa zelenie jedna z hlavných amerických plodín – kukurica. Jej pestovatelia však majú obavy z budúcnosti. Môžu totiž prísť o svojho najväčšieho zákazníka – Mexiko.

Prezident Donald Trump chce pozmeniť alebo dokonca úplne zrušiť Severoamerickú dohodu o voľnom obchode medzi USA, Kanadou a Mexikom (NAFTA). Bez nej by už pre Mexiko nebolo výhodné kupovať kukuricu z USA a krajina sa už teraz obzerá po možných nových dodávateľoch.

„Od stoviek miliónov tortil skonzumovaných každý rok po nespočetné tony kukuricového krmiva pre dobytok a hydinu, je kukurica snáď najdôležitejšou poľnohospodárskou komoditou Mexika. Je neodmysliteľnou súčasťou mexického života a kultúry,“ napísal denník New York Times (NYT).

Väčšina kukurice, ktorú Mexiko spotrebuje, pochádza zo Spojených štátov. Americkí poľnohospodári nevyvážajú k južnému susedovi nijakú inú plodinu v takom množstve ako kukuricu a zároveň nevyvážajú toľko kukurice do žiadnej inej krajiny.

„Mexiko zobralo svoje hrozby vážne a začalo napínať svaly,“ napísali NYT s tým, že Mexiko už skúma možnosti nákupu kukurice niekde inde – napríklad v Argentíne a Brazílii, ako aj zvýšenia domácej produkcie.

Vlani vyviezli USA do Mexika kukuricu v hodnote takmer 2,6 miliardy dolárov. Pre farmárov by bola strata takejto zákazky veľmi bolestivá.

„Možnosť straty najväčšieho trhu pre americkú kukuricu, ale aj iných kľúčových plodín, otriasla farmárskymi komunitami na celom stredozápade, kde je produkcia kukurice životne dôležitou súčasťou ekonomiky. Hrozba je obzvlášť znepokojujúca pre mnohých obyvateľov ‚kukuricového pása‘, pretože väčšina tohto regiónu presvedčivo volila Trumpa,“ zdôraznili NYT.

„Ak stratíme Mexiko ako zákazníka, bude to pre poľnohospodárstvo absolútne zničujúce,“ povedal pre noviny farmár Philip.

Donald Trump v minulosti tvrdil, že NAFTA je „totálna katastrofa“ a „jedna z najhorších dohôd vôbec“ a treba ju zrušiť. Povedal tiež, že v rámci dohody bolo Mexiko vždy víťazom a Spojené štáty strácali.

Nedávno šéf Bieleho domu svoj postoj zmiernil a uznal možnosť nie zrušenia, ale pozmenenia dohody.

Oficiálne rokovania o dohode NAFTA medzi jej členskými štátmi sa zatiaľ nezačali. Spojené štáty len tento týždeň vymenovali svojho hlavného vyjednávača. Kým však začne vyjednávať, musí sa uskutočniť takzvané 90-dňové konzultovanie medzi Kongresom a súkromným sektorom. Mexiko a Kanada už tieto konzultácie na domácej pôde absolvovali.

„Rokovania o Severoamerickej dohode o voľnom obchode sa začnú najskôr v auguste,“ uviedla televízna stanica CNN.

Autor článku: Michaela H. Janotová - spolupracovníčka TASR v USA
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
14. máj 2017 16:31

Čo to stále v tom zámorí vymýšľajú ?Že vraj konzultácie medzi kongresom a súkromným sektorom . V SR rozhodnú o nás bez nás a pomaly ale isto už nebudú mať ani čo dos..ť tie naše mozgové kapacity.