Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Pestovateľom paradajok sa zvýšili náklady na vykurovanie

Pestovateľom paradajok sa zvýšili náklady na vykurovanie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pre pestovanie paradajok v skleníkoch družstva GreenCoop so sídlom v obci Zlatná na Ostrove v okrese Komárno je súčasná sezóna zatiaľ najnáročnejšia na spotrebu plynu. Ako informoval predseda družstva Zsolt Bindics, náklady na vykurovanie sú približne trojnásobné. Skleníky sú vykurované geotermálnou energiou a v prípade tuhej zimy sa dodatočné teplo zabezpečuje aj z plynových kotlov.

“Členovia družstva od roku 2006 nepretržite rozširovali svoje skleníky na pestovanie paradajok. V roku 2016 sme vybudovali moderné skleníkové hospodárstvo v Dunajskej Strede, kde sa nám podarilo vytvoriť 40 nových pracovných miest. Jeden z našich členov aktuálne v Leviciach buduje 5-hektárový skleník na zimné pestovanie, ale ďalšie investície už neplánujeme, nakoľko slovenský trh s paradajkami je už dosť nasýtený a bol by problém s odbytom,” uviedol Bindics.

Združenie používa prioritne biologickú ochranu rastlín, ktorá je v skleníkoch postačujúca na bežných škodcov.

“Zatiaľ sme nezaregistrovali choroby, ktoré by neboli prirodzenou súčasťou každodenného pestovania plodín,” poznamenal predseda.

GreenCoop družstvo je prvou a súčasne aj najväčšou výrobnou organizáciou zeleniny na Slovensku s ročnou produkciou viac ako 10 miliónov kilogramov kvalitných domácich paradajok.

“Členovia družstva pestujú 20 druhov paradajok rôznej veľkosti a chuti. Momentálne pestujeme na celkovej ploche 20 hektárov a zamestnávame okolo 300 ľudí z okolia našich skleníkov. Sme radi, že od roku 2015 pribudli aj moderné fóliovníky s ročnou kapacitou päť miliónov kusov uhoriek. GreenCoop je dynamicky sa rozvíjajúca organizácia, s neustále sa rozširujúcim členstvom a pribúdajúcimi pestovateľskými plochami,” ukončil.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments