Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Chceli sa odlíšiť, tak začali variť vlastné pivo

Chceli sa odlíšiť, tak začali variť vlastné pivo
insert_photohttp://stramak.sk/nieco-z-varenia-piva/

Štvrťstoročie pracujú členovia rodiny Riškovcov v Senici v spoločnej firme. Toto rozhodnutie neľutujú a nechcú na ňom nič meniť. V súčasnosti je situácia v ich minipivovare a pivárni dokonca taká, že všetky pracovné pozície až na jednu sú obsadené príslušníkmi širšieho rodinného okruhu.

„Začali sme bez skúseností, ja ako strojár a manželka gymnazistka. Povedali sme si, že piváreň, akú by sme chceli, v Senici nefunguje, tak sme sa do toho pustili,“ priblížil majiteľ firmy Miroslav Riška.

Podnik sa rozbehol, no po čase začali mať pocit, že ponuka je všade v takýchto prevádzkach rovnaká, pretože sú naviazané na veľké pivovary. Riškovci sa rozhodli variť preto vlastné pivo. Najskôr skusmo doma a potom už v priamo v pivárni zriadili všetko potrebné. Ich pivo Štramák sa Seničanom zapáčilo, svedčí o tom aj Štramák fest, ktorý už piaty rok organizujú za účasti od 4000 do 5000 návštevníkov. Celý ho, vrátane programu, pripravujú vo firme.

„U nás neexistujú pracovné porady v tradičnom ponímaní, riešime za pochodu, čo treba,“ povedal Riška.

Na jeho pleciach je zásobovanie, údržba, stáčanie a rozvoz. Spolumajiteľkou firmy je manželka Eliška, ktorá má na starosti ekonomickú agendu. Syn David sa ujal pozície sládka a na ňom je, aké pivo budú ponúkať. Eliškinu sestru Irenu zamestnali ako servírku, synovec Ľuboš chodí brigádnicky vypomáhať pri plnení piva do fliaš, neter Lenka si vzala do prevádzky pizzeriu, ktorá k firme tiež patrí. Eliškina sestra Lenka aj s manželom Michalom sa starajú spolu o upratovanie celej firmy.

„Sme takto spokojní a vyhovuje nám to,“ konštatoval majiteľ firmy.

Dodal, že svojho syna nemusel do funkcie sládka prehovárať len kvôli tomu, že patrí do rodiny. Teraz bude na ňom, či záujem o rodinnú firmu prenesie aj na ďalšiu generáciu.

„Učili sme sa na vlastných chybách. Päť rokov nám trvalo, kým sme sa vyhrabali z úverov, ktoré sme si na firmu zobrali. Nebolo to ľahké obdobie, prvé dva roky som súbežne pracoval aj ako hasič, ale potom ma už firma úplne pohltila,“ dodal Riška.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: http://stramak.sk/nieco-z-varenia-piva/

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments