Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Matečná: Dôležité je najmä zjednodušenie SPP

Matečná: Dôležité je najmä zjednodušenie SPP
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska únia potrebuje silnú, dvojpilierovú spoločnú poľnohospodársku politiku, ktorá podporuje rovnaké podmienky na hospodársku súťaž, ziskovosť a konkurencieschopnosť poľnohospodárstva EÚ. Zhodli sa na tom ministri poľnohospodárstva na rozšírenom zasadnutí Vyšehradskej skupiny V4+3, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave.

„Zachovanie dvojpilierovej štruktúry spoločnej poľnohospodárskej politiky znamená, že priame platby a trhové opatrenia by naďalej tvorili prvý pilier a programy rozvoja vidieka druhý pilier,“ vysvetlila Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Pre Slovensko je dôležité najmä zjednodušenie SPP.“

Európska komisia by mala stanoviť rámce a mala umožniť členským štátom EÚ väčšiu voľnosť bez schvaľovania každej úpravy v Komisii. Rovnako dôležité je aj odstránenie tzv. historických princípov pre priame platby a najmä zjednodušenie a zlacnenie systému riadenia.

Ministri poľnohospodárstva krajín Vyšehradskej skupiny, ako aj Bulharska, Rumunska a Slovinska sa zhodli, že je potrebné pokračovať v úsilí o zlepšenie fungovania potravinového reťazca, najmä čo sa týka boja proti nekalým obchodným praktikám, ako aj posilnenie postavenia poľnohospodárskych výrobcov v potravinovom reťazci. Práve táto téma bola pre Slovensko prioritou počas nášho predsedníctva v Rade EÚ v minulom roku.

Podobne ako na Slovensku aj v krajinách strednej a východnej Európy rezonuje téma obchodu s poľnohospodárskym majetkom. Ministri krajín V4+3 sa zhodli, že pôda je neobnoviteľný zdroj a najdôležitejší vstup do výroby potravín. Preto by obchod s poľnohospodárskymi nehnuteľnosťami v EÚ nemal podliehať štandardným trhovým pravidlám.

„Európska právna úprava by mala reflektovať skutočnosť, že pôda nie je klasickým tovarom, je neprenositeľná a neobnoviteľná,“ zdôraznila slovenská ministerka Gabriela Matečná.

Krajiny Vyšehradskej skupiny očakávajú, že členské štáty EÚ majú právo chrániť poľnohospodársku pôdu pred špekuláciami a neobmedzeným obchodovaním. Preto chcú dať podnet na prijatie spoločnej právnej úpravy trhu s pôdou v rámci EÚ.
Okrem spoločnej poľnohospodárskej politiky a ochrany pôdy diskutovali ministri aj o ďalších aktuálnych témach. Ministri poľnohospodárstva krajín V4+3 sa zhodli na potrebe posilniť ochranu sektora cukru v EÚ. Chcú podporovať vedeckú a výskumnú základňu V4+3 na vybudovanie silných a konkurencieschopných konzorcií, ktoré realizujú projekty v rámci programu Horizont 2020 v oblasti poľnohospodárstva vrátane bioekonomiky.

Zasadnutím vo Varšave ukončila ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine Poľská republika a od 1. júla preberá žezlo Maďarsko. Slovensko bude predsedať skupine V4 od júla 2018.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments