Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Becík sa u detí osvedčil ako traktorista

Becík sa u detí osvedčil ako traktorista
insert_photoautor - Medzinárodný deň detí v Branove

Stovky rodín sa stretli v sobotu na hospodárskom dvore v požitavskej obci Branovo. Medzi hydinou, králikmi, ale aj koňmi oslavovali Medzinárodný deň detí. Mnohé využili aj možnosť odviezť sa na voze, ktorý ťahal známy pracant na dôchodku – Zetor 25. V podobe traktoristu sa osvedčil exminister pôdohospodárstva Stanislav Becík.

Od rána až do poobedia vozil najmenších spolu s rodičmi po areáli Gazdovského dvora, ktorý sa nachádza len niekoľko kilometrov od hlavného mesta slovenského poľnohospodárstva – Dvorov nad Žitavou.

Toto konštatovanie nie je prehnané, ak si vymenujeme, že v obci pôsobí ovocinárske, vinohradnícke, aj zeleninárske družstvo, ktoré sú svojou produkciou významnými pestovateľmi aj v rámci Slovenska. Ďalej je to najväčší výrobca konzumných vajec u nás – Novogal a prevádzku tu má aj výrobca korenín Mäspoma. Samotné družstvo v Dvoroch nad Žitavou organizačne zabezpečuje, spolu s vydavateľstvom Roľníckych novín, komplexnú prehliadku nášho poľnohospodárstva – Celoslovenské dni poľa. Tie sa uskutočnia už v utorok a v stredu (6. – 7. júna 2017).

Pokiaľ toto podujatie je primárne určené pre odbornú verejnosť, sobotný Deň detí popularizoval poľnohospodárstvo pred mladými rodinami. Tie sa prechádzali po vykosenom dvore, kde sa mnoho otcov naťahovalo po práve dozrievajúcich čerešniach. Husokačky, alebo sliepky sa pásli vo veľkých výbehoch, pri ktorých malo rozložené svoje výrobky viacero remeselníkov, ale nechýbali ani stánky s občerstvením. Deti si užili svoj deň v nafukovacom hrade, drevenom kolotoči, alebo spomínanou jazdou na traktore, či konskom povoze.

Gazdovský dvor v Branove je bežným návštevníkom prístupný aj v iné dni. Ukazuje poľnohospodárstvo také, ako si ho predstavuje bežný spotrebiteľ. Zvieratá, ktoré sú chované v priateľských podmienkach, upravený dvor a kvalitné výrobky, ktoré si môžeme kúpiť priamo od pestovateľa, alebo chovateľa.

Pred takmer desiatimi rokmi, keď Stanislav Becík ministroval, túto predstavu často opisoval. Agrárni novinári mali krušné časy. Každý týždeň sa spolu s poľnohospodármi, a za účasti Stanislava Becíka, stretli v rôznych regiónoch Slovenska a hovorili o jednotlivých oblastiach nášho poľnohospodárstva a ich možnostiach rozvoja. V Dvoroch nad Žitavou to bola vodná hydina, v okolí Piešťan ovocinárstvo, Banská Bystrica odpovedala na otázky v oblasti produkcie mlieka a napríklad v Poprade boli témou kravy bez trhovej produkcie mlieka. Týchto stretnutí bolo približne desať a často sa stávalo, že sa na rokovaní zúčastnili aj ministri z ostatných rezortov. Najmä zdravotníctva a sociálnych vecí. Hľadali sa možnosti, ako podporiť tie oblasti nášho poľnohospodárstva, ktoré prinášajú pridanú hodnotu a zamestnanosť.

Ročné pôsobenie ministra Becíka prinieslo mnohé zmeny a istým spôsobom aj snahu o návrat k spotrebiteľovi. Na významnejší obrat nášho rezortu nebol čas. Becík sa predstavil na Agrokomplexe 2008 a už o rok neskôr, na tej istej výstave, sa veľmi otvorene hovorilo o tom, že končí. Začiatkom septembra sa tak aj stalo.
Vrátil sa naspäť na družstvo v Dvoroch nad Žitavou a začalo jeho postupné zbližovanie s premiérom Ficom. Zdalo sa, že ak v ďalších voľbách získa SMER ministerstvo pôdohospodárstva, je vymaľované. Nestalo sa tak. Pravicová vláda skončila už po dvoch rokoch a ľavicový víťaz volieb zobral všetko. Aj pôdohospodárstvo. Meno ministra za chlebový rezort bolo v roku 2012 oznámené vôbec ako posledné zo všetkých. Na prekvapenie agrárnej verejnosti to bol bývalý chemik a predtým minister za iný rezort – Ľubomír Jahnátek. Štyri roky jeho pôsobenia sa nedajú označiť inak ako obdobím stagnácie a premárnených príležitostí.

Stanislav Becík sa stiahol a začal s organizovaním Celoslovenských dní poľa alebo s prebudovaním schátralého družstevného dvora, z ktorého sa odrazu stal Gazdovský. Výborný marketing pre rezort a samozrejme aj pre jeho osobu. Premiér Fico nevynechal ani jeden ročník Dní poľa a vždy prišiel svojmu obľúbencovi, a v súčasnosti aj poradcovi, zagratulovať k úspešnému podujatiu. Nezainteresovaní si tak trochu myslia, že to robí z dôvodu čierneho svedomia, že nedokázal svojho bývalého ministra opäť dostať do pozície šéfa rezortu.

V sobotu zastával u detí dôležitejšiu funkciu. Úlohu spoľahlivého traktoristu. Gazdovský dvor Branovo je zaujímavým počinom, ktorý by mohol byť príkladom aj pre ďalšie schátralé hospodárske dvory, ktoré vidieť v každom okrese. Ako poradca premiéra by mohol naťuknúť aj túto otázku. Napríklad už v utorok, keď pán premiér bude opäť chváliť Stanislava Becíka. 

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autor - Medzinárodný deň detí v Branove

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments