Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Prezident: Slovensko v oblasti pôdohospodárstva vážne zlyháva

Prezident: Slovensko v oblasti pôdohospodárstva vážne zlyháva
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Štatistiky z pohľadu počtu ľudí žijúcich na vidieku a zamestnanosti v oblasti pôdohospodárstva ukazujú, že na Slovensku v oblasti pôdohospodárstva vážne zlyhávame. Povedal to prezident SR Andrej Kiska na dnešnom pracovnom stretnutí s Vidieckou platformou k aktuálnemu stavu v poľnohospodárstve v obci Sikenica, časť Veľký Pesek, v okrese Levice.

Podľa jeho ďalších slov tieto štatistiky predstavujú podstatne menej, ako je priemer Európskej únie (EÚ).

„Z toho je zrejmé, že v tejto oblasti jasne zlyhávame. Slovensko je v takom zaujímavom stave, keďže spolu s Írskom patrí medzi krajiny, v ktorých najviac ľudí žije na vidieku. Z pohľadu EÚ spolu s Írskom v našej krajine žije viac ako 50 percent ľudí na vidieku v malých obciach. Paradoxne však zamestnanosť v pôdohospodárstve je jedna z najnižších v rámci EÚ,“ povedal Kiska.

Dodal, že ak je v EÚ priemer skoro päť percent, tak u nás je to okolo 2,8 percenta.

„To, čo voľakedy tvorilo na Slovensku väčšinu práce, pôdohospodárstvo medzi tým nie je. V Poľsku je to dokonca skoro desať percent. Dnes sme si kládli otázky, z čoho to vyplýva a kde všade sú vlastne problémy,“ uviedol Kiska.

Pre oblasti, kde je pôdohospodárstvo také dôležité, by skutočne toto odvetvie malo byť štátom postavené ako priorita.

„Mali by byť na túto oblasť vyčlenené prostriedky, špičkoví ľudia a legislatíva na to, aby sme náš vidiek skutočne mohli v pôdohospodárstve oživiť. Tak ako vždy opakujem, o probléme vieme,“ povedal prezident s tým, že dokonca tu ľudia majú aj riešenia a vedia presne špecifikovať, čo sa v iných krajinách deje a v čom my zlyhávame.

Podľa jeho ďalších slov ak však vieme riešenie, potrebujeme dosahovať aj reálne výsledky.

„Potrebujeme si postaviť zodpovedných ľudí, povedať, že toto a toto chceme zmeniť a stanoviť si aj reálny čas, počas ktorého tie zmeny presadíme. Nemôže sa stať to, že z výzvy z roku 2015 sa až v tomto roku prvých 500 farmárov možno dostane k peniazom. Toto nepovažujem za postavenie priority a nie sú to systémové zmeny. Presne to potrebujeme v našej krajine,“ dodal Kiska.

Na stretnutí sa definovalo päť kľúčových oblastí – stav poľnohospodárstva na Slovensku, pôda, transparentnosť v prideľovaní dotácií, potraviny – finalizácia spracovania a spotrebiteľské správanie a odbyt, dlhodobá vízia pre poľnohospodárstvo.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
13 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jano
Jano
9. jún 2017 6:09

…že toto a toto chceme zmeniť … rozbiť slušne podniky a narobiť „farmárikov “ nech dru ako malorolnici a inde vo vyspelom svete male farmy zanikajú ,spájajú sa do väčších celkov aby mohli hospodáriť na úrovni. Kiska je odborník na poľnohospodárstvo…

ni
ni
9. jún 2017 10:52

Kiska ma uplnu pravdu.

realista
realista
9. jún 2017 12:46

po „poľnohospodárovi“ Hlinovi ďalší čo tomu n e r o z u m i e….. ( čím nechcem povedať, že stav je dobrý)… v problémoch resp. už aj po nich je v prvom rade potravinársky priemysel ako spracovateľ produkcie vidieka. A keď už hovoríme o pôdohospodárstve čo takto porozprávať aj… Celý komentár »

realista
realista
9. jún 2017 12:53

re Jano
spájanie subjektov na Slovensku sa stalo „zaujímavým fenoménom“ – vznikajú podniky, ktoré vidiek vôbec nezaujíma, čo ich zaujíma môžeš hádať…. preto bude treba nájsť spôsob ako udržať pri živote aj relatívne malých – nemyslím „záhumienkárov“ uvedomuje si to i západná Európa preto ten tlak na degresiu dotácií ….

Zeman
Zeman
9. jún 2017 15:23

re Jano, prestaňte už prosím Vás s tým folklórom o rozbíjaní kolchozov a tvorení malých malorolníkov. Oveľa nebezpečnejšie pre vidiek a poľnohospodárstvo ale aj všetkých naokolo sú aktivity “ investorov“ typu SFD, J@T, Penta, Dáni,… Ale to akoby nikto nevidel. Kiska asi nie je odborník na poľnohospodárstvo, ani to nikto… Celý komentár »

G.S.
G.S.
9. jún 2017 21:17

realista- potravinársky priemysel je v problémoch kvôli stupídnej privatizácii za Mečiara. Namiesto prepojenia prvovýroby a potravinárov dostali podniky do rúk zlodeji typu Molnár(čo je hrozné, ten je ešte dokonca dobrákom, lebo nevytuneloval firmu). Cieľom týchto je len zisk za akúkoľvek cenu a tak má smolu najslabší článok – poľnohospodár(tu zas… Celý komentár »

jm
jm
10. jún 2017 0:13

Pán prezident , nie štatistiky sledovať. Ale zodpovedných na MPRV sa opýtať čo tam vlastne robili do teraz keď sme sa dostali do takéhoto stavu. Jasne ,že nie len súčasných. Niekto riadi ale nezodpovedá? Nie tak dávno sme mali možnosť čítať článok o vykonanej kontrole na PPA. Výsledok? Netreba sa… Celý komentár »

ni
ni
10. jún 2017 11:33

Na stranke PPA maju dotaznik – treba vyplnit, nech maju spatnu vazbu.
29-05-2017
Zlepšenie služieb PPA – Prieskum spokojnosti

realista
realista
10. jún 2017 14:02

re G.S. – úplný súhlas – stav je výsledkom nie výrobnej krízy, ale odbytovej krízy a súčasný vstup investorov je je len jej zavŕšenie – podozrenie na zámer nechávam na posúdenie iným
Ale „ruku na srdce“ – nebolo dosť času na vstup prvovýroby do potravinárskeho priemyslu ?

dedo jozef
dedo jozef
20. jún 2017 23:11

od roku 2000 poorana luka v h1 kosena 1 krat do roka,uroda nepozbierana ani jeden rok,minuly rok na vedomie vnutorna kontrola ppa,dotacie vyplatene načas v decembri,polnohospodar na luke ani nebol,najomna zmluva s spf podpisana tento rok do roku 2031,vek polnohospodara min.65rokov,mlady polnohospodar ma narok na 28ha.tvarime sa že hladame problem,halo………….pani,halo……….damy,mame… Celý komentár »

Anonym
Anonym
21. jún 2017 5:16

A naopak. Ti, co maju vsetko riadne urobene, dodnes nemaju rozhodnutia za rok 2016. Tak katastrofalny stav este nebol.

dedo jozef
dedo jozef
21. jún 2017 15:06

čim to je,čim to je………..

jm
jm
21. jún 2017 23:15

To je jedna z možností ako ti zobrať aj poslednú nádej a chuť podnikať v tomto odvetví .