Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Nedostatok pracovnej sily by mal tlačiť nahor mzdy

Nedostatok pracovnej sily by mal tlačiť nahor mzdy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Nedostatok vhodnej pracovnej sily by mal v tomto roku tlačiť nahor mzdy. Analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia preto očakávajú, že sa v tomto roku bude naďalej zrýchľovať aj dynamika rastu priemernej mzdy. Zotavujúca sa inflácia však z miezd mierne ukrojí.

V 1. štvrťroku tohto roka priemerná hrubá nominálna mesačná mzda dosiahla podľa údajov Štatistického úradu SR 897 eur.

„Dynamika jej medziročného rastu ostala relatívne stabilná, keď sa v porovnaní s koncom minulého roka len nepatrne spomalila z 3,6 % na 3,5 %,“ uviedli vo svojom aktuálnom komentári analytici banky.

V reálnom vyjadrení sa rast miezd spomalil výraznejšie z 3,7 % na 2,6 %.

„Bolo to v dôsledku obnovenia inflácie. Aj napriek tomu pretrvávajúci rast reálnych miezd vytvára vhodné predpoklady pre rast spotreby domácností,“ doplnili analytici.

Rast produktivity práce sa v úvode roka zrýchlil a už 13. štvrťrok po sebe pokračoval rast jednotkových nákladov práce.

„Slovensko tak teoreticky postupne stráca konkurenčnú výhodu z obdobia minulých rokov ak ide o extrémne priaznivý pomer nákladov a produktivity práce,“ konštatujú analytici banky.

Jednotkové náklady práce však nerastú len na Slovensku, ale aj vo viacerých krajinách regiónu strednej a východnej Európy, ktoré sú hlavnými konkurentmi slovenských exportérov na európskych trhoch.

Mzdy pritom v 1. štvrťroku rástli vo väčšine odvetví slovenskej ekonomiky. Výnimkou boli len ťažba a dobývanie, finančné sprostredkovanie a sektor IT a komunikácií.

„Najrýchlejší rast miezd si v prvom kvartáli pripísali odborné, vedecké a technické činnosti. Silný rast miezd bol aj v umení, rekreácii a zábave, vzdelávaní, poľnohospodárstve,“ vymenovali analytici.

Z hľadiska regiónov rástli medziročne najrýchlejšie mzdy v Trnavskom kraji.

„Ten je charakteristický aj najakútnejším nedostatkom pracovnej sily a do ktorého v poslednom roku smerovalo aj najviac nových pracovníkov zo zahraničia,“ tvrdia analytici.

Najvyššiu priemernú mzdu stále vykázal Bratislavský kraj, naopak, najnižšia bola v Prešovskom kraji.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
12. jún 2017 21:08

Chcelo by to článok aký je vývoj v agrosektore po odpočítaní managerských platov….

realista
realista
13. jún 2017 21:28

„Pracovníčka za priehradkou v banke zarobí „len“ toľko, čo pastier oviec. Priemerný plat v poľnohospodárstve na úrovni 702 eur patrí k najnižším v krajine a bankové platy sú najvyššie.“ Lenka Buchláková Pravda 13.06.2017 Nie je plat ako plat, ozýva sa z top firiem bez komentára…. (každý nech si z toho… Celý komentár »

marcel.sako
marcel.sako
18. jún 2017 18:59

Nerozumiem k čomu tu je tento článok, ktorý aj tak nie je reálny a absolútne nezobrazuje realitu a už vobec nie v polnohospodárstve.

jm
jm
19. jún 2017 19:09

V skutku je to asi jediná aktívna stránka ktorá by mohla pomáhať pri riešení problémov v POĽNOHOSPODÁRSTVE no nie vždy sa jej to darí. A pokiaľ SPPK nebude orgán s možnosťou tvoriť zákony v spolupráci s MPPR tak sa nepohneme ani o kúsok ďalej je to smutné ,ale pravda. I… Celý komentár »