Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

KDH je znepokojené z dovozu mlieka

KDH je znepokojené z dovozu mlieka
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Mimoparlamentné KDH s veľkým znepokojením vníma informáciu, že ovčie mlieko – surovina na výrobu tradičného slovenského výrobku – bryndze, sa dováža zo zahraničia. Uviedol to v stanovisku strany hovorca KDH Stano Župa.

Táto skutočnosť podľa neho jednoznačne vypovedá, že stav nášho poľnohospodárstva je žalostný, čo potvrdzuje aj vyjadrenie šéfky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS), ktorá skutočnosť nákupu ovčieho mlieka zo zahraničia komentovala slovami, ktoré by sa dali v zásade zjednodušiť slovami „No a čo…“. Kresťanskí demokrati podľa hovorcu upozorňujú, že ak sa nebude situácia v slovenskom ovčiarstve riešiť, tak chov oviec na Slovensku zanikne.

Pri chove oviec chovateľ môže podľa Župu rátať s príjmom len za predaj mlieka, nakoľko vlna je v súčasnosti nepredajná. Rovnako na Slovensku nie je veľká tradícia v konzumácii baranieho mäsa, preto sa dá rátať s predajom mäsa len v obmedzenom množstve. Ak ovčie mlieko nebude vedieť chovateľ predať, tak nemôže ovce chovať len kvôli nejakej reminiscencii, poľnohospodárske družstvo nemôže plniť funkciu zoologickej záhrady, respektíve turistickej atrakcie. Chov oviec chovateľ z ekonomických dôvodov ukončí.

Zabrániť tomu, aby na Slovensku zaniklo ovčiarstvo sa podľa KDH dá, rozhodujúcu úlohu v tom musí zohrať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Vyzývame ministerstvo pôdohospodárstva, aby využilo všetky nástroje, ktoré má na to, aby ochránilo slovenských chovateľov oviec,“ podčiarkol hovorca KDH.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
21. jún 2017 21:51

KDH pre informáciu naštartovalo proces výsledkom, ktorého je súčasný stav… Kedy za KDH prehovorí poľnohospodár, potravinár nie len hovorca skrývajúci sa za anonymitu strany ???

jm
jm
21. jún 2017 23:07

Chov oviec ostal neatraktívny po nehoráznej úprave výkupnej ceny ovčej vlny. A to by si mohli pamätať aj KDH-ci. Začiatkom deväťdesiatych rokov som to zažil na vlastnej koži. Môj chov v tej dobe tvorilo zhruba päťdesiat kusov týchto milých zvierat. Zalial ma pot keď som odovzdával vlnu vo výkupe a… Celý komentár »

agrisato
agrisato
21. jún 2017 23:23

Aj ja som s mojim Starým otcom – kulakom, vykášal hrádze. Ale bolo to kôli tomu ,že sme doma mali : koňa , tri kravy, dvadsať oviec a päť svíň. Družstvo malo málo samé pre seba, tak boli dobré aj medze. A vôbec sme sa nesťažovali, dalo sa pekne privyrobiť.… Celý komentár »

Ak
Ak
22. jún 2017 10:41

Ďakujem všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom snažia pomôcť ovčiarstvu na Slovensku. Je to naša pýcha, naša tradícia, naša hrdosť. Škoda len, že ovce chovajú už len fanatici. S ekonomikou to nemá nič spoločné. Mali by sa kompetentní nad tým zamyslieť.

jb
jb
22. jún 2017 13:59

Správne ste to popísali všetci „realista,jm,agrisato aj Ak“. Nechcel som sa tu opakovať podobnou myšlienkou,ale nemôžem len tak čítať a čítať. Ten najmúdrejší hovorca KDH asi nevie resp.si nepametá čo urobila jeho „strana“ s poľnohospodárstvom po roku 89. Však za tento poľnohosp.zázrak aký je na SK je zodpovedné aj KDH,či… Celý komentár »