Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Producenti mlieka sledujú so znepokojením vývoj na trhu

Producenti mlieka sledujú so znepokojením vývoj na trhu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenskí producenti surového kravského mlieka so znepokojením sledujú vývoj na trhu s mliekom. Napriek tomu, že sa ceny mliečnych komodít, najmä masla a smotany na európskych a svetových trhoch pohybujú na historických maximách, do ceny suroviny sa to na Slovensku zatiaľ nepremietlo. Uviedol to Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka.

Slovenskí chovatelia – producenti mlieka majú podľa SZPM za sebou ťažký rok, ktorý ich opäť dostal do červených čísel. Mnohí z nich boli aj pre nepriaznivé ekonomické podmienky nútení ukončiť chov dojníc a výrobu mlieka. Tí ostatní sa rozhodli pokračovať v nádeji a očakávaní výraznejšieho navýšenia nákupnej ceny mlieka. V skutočnosti však zatiaľ zažívajú len rozčarovanie z toho, čo sa na slovenskom trhu s mliekom deje.

Napriek tomu, že produkcia mlieka výrazne klesá a mlieka je nedostatok, dá sa podľa zväzu hovoriť len o stagnácii nákupných cien.

„Za posledných päť mesiacov sa totiž nákupná cena mlieka zvýšila len o necelé tri štvrtiny eurocenta na kilogram. Priemerná nákupná cena mlieka dosiahla na Slovensku úroveň 29,86 eurocenta za kilogram mlieka a oproti minulému mesiacu je to len nepatrná zmena. Rozdiel aprílovej a májovej ceny sa aj ťažko reprodukuje, je to len 0,07 eurocenta,“ priblížil SZPM.

„Okrem toho je veľmi smutné, že musíme aj naďalej konštatovať, že slovenskí prvovýrobcovia dostávajú za kilogram mlieka o 3 eurocenty menej ako ich európski kolegovia,“ zdôraznil SZPM.

V nadväznosti na signály z európskeho a svetového trhu, ktorý avizuje pokles produkcie mlieka a stúpajúce ceny, slovenskí producenti podľa zväzu preto očakávajú výraznejší nárast nákupnej ceny surového kravského mlieka v porovnaní s doterajším obdobím.

„Prvovýrobcovia mlieka čakajú aj na pozitívny signál zo strany štátu, ktorý by deklaroval ochotu podporiť prvovýrobcov mlieka a zastabilizovať tak domácu výrobu mlieka a zamestnanosť na vidieku. V prípade, že sa na domácom trhu s mliekom nezlepšia podmienky a prvovýrobcovia nedosiahnu príjmy, ktoré im pokryjú náklady, Slovensko musí byť pripravené na ďalší pokles produkcie tejto strategickej suroviny, v lepšom prípade na jej vývoz do zahraničia,“ dodal SZPM.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Fero
Fero
22. jún 2017 6:14

Je to pravda.Stale čakáme na sľúbené systémové opatrenia k stabilizácii pre chovateľov a stale nič.Ministerka sa výživa na rôznych tlačovkách k obchodným reťazcom a podobným nepodstatným veciam,ale pomôct agrárnej prvovýrobe -nič.Kde je sľubované riešenie ANC oblasti -ticho.atď…