Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Sucho a závlahy

Sucho a závlahy
insert_photoautorka

Suché a teplé počasie trápi aj Slovensko už zopár týždňov. V niektorých oblastiach budú mať hustosiate obilniny nižšiu kvalitu, ale postihnuté sú aj ďalšie plodiny. Téma zavlažovania a hydromeliorácií je preto aktuálna a zdá sa, že pre poľnohospodárov bude rozhodujúca aj v nasledujúcich rokoch.

Pre podnikateľov na pôde sa voda na účely zavlažovania poľnohospodárskej pôdy spoplatňuje cenou 0,001 euro za kubický meter. Aj najväčší pestovateľ zeleniny na Slovensku, Ľudovít Kiss zo Želiezoviec, využíva pri pestovaní svojich produktov na výmere 760 ha povrchovú vodu z rieky Hron. Za jedinú sezónu vraj za vodu zaplatí vyše 100 000 euro. To nie je práve málo, ak je voda jedným z jeho hlavných výrobných prostriedkov. K poľu papriky plodovej, ktorú pestuje na výmere až 60 hektárov, podobne ako aj k poľu melónu cukrového, uhoriek nakladačiek, paradajok a jahôd má privedenú vodu kilometrami potrubí. Kvapkovou závlahou putuje voda až priamo ku koreňom rastlín. Prikrýva ich čierna fólia, ktorá zároveň bráni rastu buriny. V boji s burinou mu pomáhajú aj brigádnici, ktorých je však čoraz ťažšie nájsť a tiež udržať pri ťažkej práci na poli.

Povinnosť platby zaťažuje práve pestovateľov zeleniny, ovocia, kukurice a ďalších plodín, ktoré sú závislé na dostatku vlahy. Novela tzv. „vodného zákona“ z konca roka 2016 musela zohľadniť podmienky Európskej komisie, ktorá odber vody na zavlažovanie chápe ako environmentálnu záťaž. Spoplatňuje sa však až spotreba nad 50 000 m3 za rok.

Autor článku: Lada Debnárová - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: autorka

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments