Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Poľnohospodári v týchto dňoch začali so zberom obilia

Poľnohospodári v týchto dňoch začali so zberom obilia
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodári v týchto dňoch začali so zberom obilia. Na celom území SR s výnimkou niekoľkých lokalít pretrváva a neustále sa zvyšuje vlahový deficit, čoho výsledkom je aj “zahorené” obilie s minimom jadra a s predpokladom nižších úrod, než boli vlani. Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Obilie sa podľa nej kosí najmä na juhu Slovenska, žatvu poznačuje výrazné sucho. V rámci bratislavského regiónu sa žatva začala v okrese Senec, poľnohospodári zbierajú ozimný jačmeň. V Galantskom okrese sa začala žatva v neobvykle skorom termíne, už 20. júna, keď sa poľnohospodári pustili do zberu ozimného jačmeňa. Prvé výsledky zaostávajú od minuloročnej produkcie. Enormne suché počasie, vysoké teploty a silné vetry urýchlili dozrievanie všetkých hustosiatych obilnín, ako aj repky. Z pšeníc poľnohospodári “zakosili” aj do tvrdých odrôd, kde výsledky tiež zaostávajú za minulým rokom.

Uviedla, že v trenčianskom regióne (okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín) je pri tomto počasí predpoklad, že v 27. týždni sa na jeho južných častiach rozbehne aj zber repky. V okrese Bánovce nad Bebravou sa žatva začala ozimným jačmeňom. V okrese Komárno sa žatva začala u ozimného jačmeňa. Z tohto okresu poľnohospodári hovoria o rozdielnych predbežných výsledkoch. Tie závisia od množstva zrážok, ktoré padli v daných chotároch. V okrese Prievidza nástup extrémne vysokých teplôt urýchľuje dozrievanie pšeníc a jačmeňov, kde zrno vo fáze mliečnej zrelosti je značne dehydrované. Kosiť by sa malo na prelome júna a júla.

Severne položené regióny majú do začiatku žatvy ešte niekoľko týždňov, žatva by sa mohla napríklad v okrese Dolný Kubín začať na prelome júla a augusta. V regióne Dolný Kubín (okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín), v okrese Liptovský Mikuláš či v oblasti Turca a na Kysuciach poľnohospodári dokončujú prvú kosbu, silážovanie a výrobu sena, niektoré podniky začnú s druhou kosbou krmovín.

“Keďže poľnohospodári začali žatvu počas pretrvávajúceho výrazného sucha a vysokých teplôt, chcel by som vyzvať tých ľudí, ktorí sa nachádzajú v blízkostí lánov s obilím, aby boli maximálne ohľaduplní a zodpovední a nemanipulovali v týchto lokalitách s otvoreným ohňom. Umožnia tak bezproblémový zber obilia a neohrozia ľudské životy,” apeluje predseda SPPK Milan Semančík. Celkové výsledky žatvy budú závisieť od vývoja počasia.    

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
28. jún 2017 22:54

Bude to sakra drastický rok ktorí určite na konci okorení aj PPA svojím aktívnym prístupom pri vydávaní rozhodnutí. Príkladom je aj tento rok kde poctivo dodržiavajú posledný termín na vydávanie rozhodnutí.