Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Potravinárstvo vlani zvýšilo zisk na 172,3 mil. eur

Potravinárstvo vlani zvýšilo zisk na 172,3 mil. eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Potravinársky priemysel SR (výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov) dosiahol v roku 2016 podľa predbežných údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 172,3 milióna eur.

V roku 2015 zisk pred zdanením dosiahol konečnú výšku 104,5 milióna eur. Vyplýva to z tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za minulý rok.

Celkové výnosy vlani podľa správy predstavovali 4,257 miliardy eur, kým predvlani 4,253 miliardy eur. Vlaňajšie náklady boli na hodnote 4,085 miliardy eur, predvlani boli vo výške 4,149 miliardy eur.

“Z hľadiska výroby výrobkov výberového súboru podnikov ŠÚ SR mali rozhodujúci podiel na produkcii potravinárskych výrobkov podniky s 20 a viac zamestnancami (274 podnikov) s dosiahnutým kladným výsledkom hospodárenia na úrovni 178,1 milióna eur, ktorý sa medziročne zvýšil o 23,5 milióna eur. Z celkového počtu podnikov ziskové podniky predstavovali 68,3 %,” priblížilo MPRV SR.

Najvyšší kladný výsledok hospodárenia dosiahol podľa MPRV odbor výroby piva a sladu (44 miliónov eur), významnejšiu úroveň tiež odbor výroby pečiva a múčnych výrobkov (22 miliónov eur), vo výrobe nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych a iných fľaškových vôd (14 miliónov eur), výroba mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov (13 miliónov eur), výroba vína (12 miliónov eur) a výroba kakaa, čokolády a cukroviniek (11 miliónov eur).

“V odvetví sa v priemere na 100 eur výnosov vynaložilo 95,5 eura nákladov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamenalo pokles nákladovosti výnosov o 0,6 eura,” spresnil agrorezort.

Najnižšia úroveň nákladovosti výnosov a zároveň nižšia ako priemer odvetvia potravinárstva bola vo výrobe vína (87,4 eura) a vo výrobe piva a sladu (87,5 eura). Najvyššiu úroveň nákladovosti výnosov zaznamenal odbor konzervovania mäsa a mäsových produktov (100,2 eura) a odbor spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (99,3 eura).

Pridaná hodnota sa medziročne v odvetví zvýšila o 6,3 % na 771 miliónov eur a na výrobe výrobkov dosiahla 20 %. Najvýraznejšie sa pridaná hodnota zvýšila v odbore výroby kakaa, čokolády a cukroviniek (33,6 %), vo výrobe mlynských výrobkov škrobu a škrobových výrobkov (16,8 %) a vo výrobe pečiva a múčnych výrobkov (16,7 %). Pridaná hodnota klesla najvýraznejšie vo výrobe nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych a iných fľaškových vôd (17,7 %) a v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (16,4 %).

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments